UTRECHT - Het gebied rondom Utrecht centraal is een bruisende samenkomst van reizigers, winkelend publiek en mensen die op de horeca afkomen. Maar waar veel mensen zijn, is ook de mogelijkheid tot overlast en overtredingen. Om dit tegen te gaan werden er op donderdag 21 oktober integrale controles gedaan in het stationsgebied. Dit leidde tot 144 bekeuringen en 5 aanhouding.

De actie was gericht op groepen en mensen die overlast veroorzaken in winkelcentrum Hoog Catharijne, rond station Utrecht Centraal en onder het ‘bollendak’. Daarnaast werd er gecontroleerd in het station en bij de bus- en tramhaltes of reizigers in het bezit waren van een geldig vervoerbewijs.

Integrale samenwerking
Niet alleen politie Utrecht Centrum en de wijkagenten waren betrokken bij de actie. Er werd nauw samengewerkt met Toezicht en Handhaving gemeente Utrecht, de Landelijke Eenheid van de politie, Cameratoezicht, beveiliging Trigion en de afdelingen Service & Veiligheid van Qbuzz, Syntus/Keolis en de NS.

Boetes
Er werden voor zeer uitlopende overtredingen bekeuringen gegeven. Van wildplassen tot openbaar dronkenschap en het reizen zonder geldig vervoersbewijs. In totaal werden er 144 boetes uitgeschreven.

Aanhoudingen
Vanwege grote overlast en openbaar dronkenschap werden er twee mensen aangehouden. Zij waren niet de enigen; er werden ook nog twee mensen aangehouden omdat zij medewerkers van Qbuzz en Syntus/Keolis hadden mishandeld, beledigd en bedreigd en er is een man aangehouden die nog gesignaleerd stond.

Met deze actie wordt er een signaal afgegeven naar de overlastveroorzakers en draagt de politie met diverse partners bij aan een veiliger en prettiger stationsgebied.