UTRECHT - Een 50-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De man schoot in maart vorig jaar meerdere keren van een korte afstand op twee personen.

Ruzie over geld
Op 10 maart 2020 ontstond ruzie tussen de man en de slachtoffers. In eerste instantie vond een ‘normaal’ gesprek plaats over geld dat één van de slachtoffers nog zou krijgen van de man. Dat gesprek ontaardde in een ruzie waarna de 50-jarige Utrechter een wapen trok en meerdere keren op de twee slachtoffers schoot. De man liet de slachtoffers vervolgens aan hun lot over en is naar Turkije gevlucht. Andere aanwezigen hebben 112 gebeld.

Geen noodweer
Volgens de man is hij naar de Zeehaenkade in Utrecht gelokt. Daar kwam een auto aanrijden met vier personen, onder wie de twee slachtoffers, en vervolgens nog een tweede auto. Vanuit die auto werd een pistool op hem gericht, zo verklaarde de man. De rechtbank gelooft dit niet. Alleen de broer van de man onderschrijft deze verklaring, maar uit het dossier volgt dat beide mannen hun verklaringen op elkaar hebben afgestemd. Ook onafhankelijke getuigen verklaren niets over een tweede auto.

Op korte afstand geschoten
De man schoot meerdere keren van een korte afstand op de twee slachtoffers. Zij mogen van geluk spreken dat ze het nog kunnen navertellen, al ondervinden ze nog iedere dag de fysieke en psychische gevolgen van de schietpartij. Deze vond plaats op de openbare weg. Niet alleen heeft de Utrechter op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers, maar doordat er op de openbare weg, met omstanders, werd geschoten is ook het algemene gevoel van veiligheid in de buurt en maatschappij aangetast.

Strafmaat
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Alles overwegend is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 9 jaar passend en geboden is. Ook moet de man een schadevergoeding aan de twee slachtoffers betalen.