AMERSFOORT - Op maandag 3 juni 2024 is een 25-jarige man uit Amersfoort aangehouden dankzij een samenwerking tussen de politie en het NVWA. De man werd betrapt op het verkopen van vapes/e-sigaretten aan minderjarigen.


Agenten zagen de man iets overdragen aan enkele minderjarige jongens in het centrum van Amersfoort, wat vapes bleken te zijn. Bij een volgende verkoop aan een minderjarige in het Soesterkwartier werd de man staande gehouden. In zijn auto werden een handelshoeveelheid vapes en honderden euro’s cash aangetroffen. Hierop werd hij aangehouden.

Aansluitend werd zijn woning betreden, waar ruim 700 e-sigaretten werden gevonden en in beslag genomen. De totale waarde van de vapes bedroeg ongeveer 13.000 euro. De e-sigaretten worden vernietigd.

Het gebruik van vapes door minderjarigen is bijzonder schadelijk voor de gezondheid. E-sigaretten bevatten vaak nicotine, wat sterk verslavend is en schadelijke effecten kan hebben op de ontwikkeling van het brein bij jongeren. Daarnaast kunnen vapes andere schadelijke stoffen bevatten die de longen en andere organen kunnen beschadigen.

De handel in vapes aan minderjarigen is strafbaar en wordt streng aangepakt.