OVERBERG - Drie mannen zijn dinsdag 29 juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. Het onderzoek draait om een ketelbouwer (hoofdverdachte) van 54 uit Overberg. Samen met enkele handlangers wordt hij ervan verdacht deel te nemen aan een criminele organisatie en witwassen.


De medeverdachten zijn een man van 49 uit Elst (UT) en een man 40 uit Veenendaal. De hoofdverdachte uit Overberg wordt ervan verdacht ketels te hebben gebouwd die noodzakelijk zijn voor het produceren van amfetamine, crystal methen voor cocaïne wasserijen. Ook zouden de verdachten actief zoeken naar locaties om drugs te kunnen produceren.

Onderzoek
Bouwers van ketels moeten kennis hebben van gebruikte materialen en onder welke condities zoals druk en temperatuur de ketels moeten functioneren. Een relatief kleine groep bouwers speelt een belangrijke schakel in het totale drugsproces. De verdachten kwamen in beeld in onderzoeken rond synthetische drugs. De politie Oost-Nederland draait het onderzoek naar de verdachten. Met de aanhouding van de hoofdverdachte verwachten we een van de grotere ketelbouwers van Nederland aangehouden te hebben. Zijn ketels zouden bij verschillende labs in werking zijn geweest. Naast de aanhoudingen van dinsdag zijn er op verschillende plekken in Nederland doorzoekingen geweest in woningen en bedrijfspanden. Dat gebeurde in Rotterdam, Elst (UT), Overberg, Veenendaal, Rhenen en Kootwijkerbroek. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ketelbouwers
Voor het produceren van synthetische drugs zijn ketels cruciaal. Zonder ketels geen productie van synthetische drugs. In de afgelopen jaren zien politie en justitie de gebruikte ketels steeds professioneler worden. Ook is er sprake van schaalvergroting. Criminelen gaan bovendien over op de productie van meer destructievere soorten drugs, zoals crystal meth.

Drugsproductie is vaak aanleiding tot zware criminaliteit zoals liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Gezien deze grote risico’s heeft de aanpak van ketelbouwers grote prioriteit en treden politie en OM hier hard tegen op. Het verstoren van de drugsproductie is een van de prioriteiten van de politie.

Bewustwordingscampagne
In 2020 heeft de politie een landelijke bewustwordingscampagne gehouden. Potentiele drugsketelbouwers zijn toen gewezen op de gevaren van strafbare feiten.