LEUSDEN - De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 47-jarige man uit Amersfoort tot een gevangenisstraf van 8 jaar. De verdachte stak na een ruzie op 26 maart zijn 46-jarige vriendin dood in haar appartement in Leusden en bekende direct.


Ruzie
Op 26 maart ontstond ruzie tussen de verdachte en zijn vriendin. De man verklaarde later dat zijn vriendin hem onder andere benzinegeld schuldig was, en probeerde tevergeefs geld op te nemen met haar bankpassen. Toen dat mislukte, ging de verdachte naar het huis van het slachtoffer. Daar ontstond een woordenwisseling, waarna de vrouw volgens de man een mes pakte. Verdachte pakte het mes af en stak het slachtoffer drie keer in de buik. Direct daarna belde hij 112 en verklaarde aan de politie dat hij zijn vriendin had neergestoken. Het slachtoffer overleed later die dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Beperkt
Volgens deskundigen is de man licht verstandelijk beperkt en kan hij niet goed met zijn boosheid omgaan. Zij adviseren de verdachte daarom als verminderd toerekeningsvatbaar te zien en na zijn gevangenisstraf direct te begeleiden en ambulant te behandelen. De kans dat verdachte nog een keer zo’n misdrijf begaat, is volgens deskundigenonderzoek klein.

Straf
Door zijn partner te doden heeft de verdachte haar en de nabestaanden onbeschrijfelijk veel leed toegebracht, zo stelt de rechtbank. Hij heeft het slachtoffer het recht om te leven ontnomen en dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. De rechtbank Midden-Nederland legt de verdachte daarom een gevangenisstraf op van 8 jaar. Dit is lager dan de geëiste 11 jaar, omdat de rechtbank ook kijkt naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken. Omdat de kans op herhaling klein is, kan de rechtbank geen aanvullende gedragsmaatregelen opleggen aan de verdachte. Wel onderstreept de rechtbank het advies van de reclassering om verdachte na zijn gevangenisstraf te behandelen via een begeleid wonen traject.