UTRECHT - Zaterdagavond 9 oktober 2021 wordt de Utrechtse wijk Lombok opgeschrikt als in café De Plak aan de Vleutenseweg een man wordt doodgeschoten en een vrouw zwaar gewond raakt. Een 40-jarige Utrechter stond vandaag terecht naar aanleiding van dit incident. De officier van justitie eiste tegen hem een celstraf van achttien jaar op verdenking van doodslag, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachte raad.

Camerabeelden

Mede dankzij scherpe videobeelden van een beveiligingscamera in het café en verklaringen van diverse getuigen is een duidelijke reconstructie tot stand gekomen van wat zich de betreffende avond heeft afgespeeld. Te zien is hoe de verdachte het drukke café binnenloopt en op een man afstapt die verderop bij een tafel staat. De verdachte slaat deze man vrijwel direct twee keer hard op zijn hoofd. Omstanders grijpen meteen in en een van hen houdt de verdachte vast. Toch schiet de verdachte met een pistool op een andere omstander die in de buurt komt staan. Het slachtoffer wordt van dichtbij geraakt in de borst en overlijdt hierdoor. De kogel doorboort zijn lichaam en raakt vervolgens ook een vrouw die achter hem staat. Ondanks dat de kogel een long raakt, overleeft zij het incident wel.

Na het de schietpartij weet de verdachte het café te ontvluchten. Zes dagen later wordt hij alsnog aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie.

Wettig en overtuigend bewijs

Het Openbaar Ministerie acht het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag en poging doodslag op de twee slachtoffers die hij heeft neergeschoten. Ook wordt bewezen geacht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling met voorbedachte raad van het slachtoffer dat hij na binnenkomst twee keer op het hoofd sloeg. Uit het onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte naar het café is gekomen met het plan om deze man te mishandelen. Als motief daarvoor wordt een ruzie gezien die de twee eerder op een camping hadden. Omdat de verdachte volgens het Openbaar Ministerie geen aannemelijke verklaring heeft gegeven over waarom hij heeft geschoten, blijft onduidelijk waarom hij dat heeft gedaan. Mogelijk is het motief hiervoor diezelfde campingruzie.

Trekker over gehaald

In een van zijn verklaringen heeft de verdachte aangegeven dat hij het wapen op de grond gericht hield en dat iemand aan zijn arm getrokken heeft, waarna het schot de omstanders raakte. De beelden laten echter iets anders zien: de verdachte wordt vastgehouden, maar zijn rechterarm kan hij vrij bewegen. Hij heft zijn vrije rechterarm, richt het dan al doorgeladen vuurwapen op het iets verderop staande slachtoffer en haalt de trekker over. Ook een noodweerscenario of een ongeluk waarbij het wapen per ongeluk is afgegaan, is daarom niet aannemelijk. Te meer omdat een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut heeft verklaard dat eventuele defecten aan het gebruikte vuurwapen (een Glock) zouden leiden tot een vuurweigering en niet tot het lossen van een onbedoeld schot.

Lange gevangenisstraf passend

Al met al wordt de verdachte dus verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan drie ernstige misdrijven. De slachtoffers en nabestaanden is groot onrecht aangedaan. Vele andere aanwezigen in het café zijn bovendien tegen hun wil in getuige geweest van een verschrikkelijke en schokkende gebeurtenis.

De verdachte heeft niet mee willen werken aan diverse persoonlijkheidsonderzoeken. Er is geen stoornis vastgesteld en de verdachte wordt dan ook als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd. Alles afwegend is daarom in de visie van het Openbaar Ministerie alleen een lange gevangenisstraf van achttien jaar passend.