BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg is door de rechtbank veroordeeld tot 15 maanden cel en tbs met voorwaarden. De man liet in november vorig jaar samen met een medeverdachte zwaar vuurwerk afgaan bij de woning van de familie van zijn ex-vriendin, wat een explosie veroorzaakte. Daarnaast heeft de verdachte zijn huidige vriendin, ex-vriendin en haar familie bedreigd.


Een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg is door de rechtbank veroordeeld tot 15 maanden cel en tbs met voorwaarden. De man liet in november vorig jaar samen met een medeverdachte zwaar vuurwerk afgaan bij de woning van de familie van zijn ex-vriendin, wat een explosie veroorzaakte. Daarnaast heeft de verdachte zijn huidige vriendin, ex-vriendin en haar familie bedreigd.

Explosie
Op 6 november 2019 gaan de verdachte en zijn mededader naar de woning van zijn ex-schoonfamilie. De mededader hangt in opdracht van verdachte zwaar vuurwerk aan de voordeur en steekt dat af. Er ontstaat een enorme explosie die veel schade aanricht in het huis. Als de bewoners op dat moment niet in de woonkamer maar in de hal waren geweest, was er bij hen zeer waarschijnlijk lichamelijk letsel geweest. De verdachte heeft al langere tijd ruzie met zijn ex-vriendin en haar familie, die hij via WhatsApp en telefonisch bedreigt. De verdachte bekende bedreigingen, ook naar zijn huidige vriendin. Hij ontkende iets te maken te hebben met de vuurwerkbom. De rechtbank acht zijn betrokkenheid hierbij toch bewezen, onder andere omdat de mededader een geloofwaardige bekentenis heeft afgelegd.

Tbs
Er spelen al langer problemen in het leven van de verdachte, zo blijkt uit psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Hij is verstandelijk beperkt en kampt met verslavingsproblematiek. Met zijn daden heeft hij zijn ex-vriendin en haar familie materiële en grote psychische schade aangebracht. Zij hoorden veilig te zijn in hun eigen huis en dat rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. Deskundigen zeggen dat de kans op herhaling groot is bij de verdachte, en het belangrijk is dat hij voor lange tijd intensief wordt begeleid om zijn emoties en agressie te leren reguleren. De rechtbank legt de verdachte 15 maanden celstraf en tbs met voorwaarden op, wat ervoor moet zorgen dat de verdachte aan zichzelf gaat werken en niet opnieuw in de problemen raakt. De celstraf is lager dan de geëiste 3 jaar, omdat de rechtbank heeft gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en een deel van de feiten niet bewezen heeft verklaard.