SOESTERBERG - De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt zes mannen tot cel- en taakstraffen voor hun aandeel in het plegen van Whatsapp-fraude en het witwassen van de opbrengsten. De hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Soesterberg, lichtte in 2017 binnen een paar maanden tijd 7 slachtoffers op. Hij deed zich op Whatsapp voor als een familielid en wist zo in totaal ruim € 6.000,- buit te maken.


Whatsapp
De werkwijze van de verdachte was steeds hetzelfde. Hij stuurde zijn slachtoffers een Whatsapp-bericht, deed zich voor als een familielid en vroeg vervolgens om geld. Zo stuurde hij in december 2017: “Hallo papa, ik heb een nieuw telefoonnummer. Je weet zeker wel van wie”. Het slachtoffer dacht dat het zijn dochter was en noemde haar naam. De verdachte deed zich vervolgens voor als de dochter, zei dat er een storing was en vroeg of hij een rekening kon betalen. Er werd beloofd dat het geld zo snel mogelijk weer teruggestort zou worden. Toen het bedrag van ruim € 1.600,- was overgemaakt, kwam het slachtoffer erachter dat hij was opgelicht. De gesprekken die de slachtoffers via WhatsApp voerden, zijn teruggevonden op een telefoon van de verdachte.

Professioneel en geraffineerd
De verdachte regelde bankrekeningen, pinpassen en pincodes van onder meer de andere verdachten. Als een slachtoffer geld overmaakte, stortte hij het op één van die rekeningen. Vervolgens werd het gepind. Op die manier was sprake van witwassen. Volgens de rechtbank ging hij erg geraffineerd en professioneel te werk. Vooral omdat hij zich voordeed als een familielid van de slachtoffers en daarmee hun vertrouwen won. Hun vertrouwen in het elektronisch bankieren is door de verdachte beschaamd.

Straffen
De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet hij het geld dat hij met de Whatsapp-fraude verdiende, ruim € 6.000,-, terugbetalen. De officier van justitie had een celstraf van 2 jaar geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook de rechtbank vindt een lange, onvoorwaardelijk gevangenisstraf op zijn plaats, maar houdt in deze zaak rekening met het feit dat de verdachte nog maar net 18 jaar was toen hij de feiten pleegde. Daarnaast is de redelijke termijn (periode waarbinnen een verdachte berecht moet zijn) overschreden. Een andere verdachte, een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 160 uur. Hij droeg bij aan Whatsapp-fraude door onder andere informatie over slachtoffers te verzamelen, hen te benaderen, maar ook door (eigen)bankrekeningen ter beschikking te stellen. Vier andere verdachten uit onder andere Utrecht, Woerden en Hilversum zijn veroordeeld tot taakstraffen variërend van 40 tot 100 uur. Zij zorgden voor bankrekeningen waar de opbrengsten op gestort konden worden. De verdachten moeten ook een schadevergoeding betalen.