BREUKELEN - Een vader (50) en zijn twee zoons van 27 en 20 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot (deels) voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen. In hun woonplaats Breukelen misdroeg het drietal zich afgelopen oud en nieuw. Daarbij heeft de vader onder andere een agent zwaar mishandeld. Zijn zoons hebben een andere agent mishandeld. Ook waren ze betrokken bij vernielingen, bedreigingen en verzetten ze zich tegen hun aanhouding. De vader is – als grootste agressor – veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.


Schop tegen het hoofd

Tijdens oudjaarsnacht afgelopen jaar zien surveillerende agenten dat er bij het busstation van Breukelen zwaar vuurwerk wordt afgestoken en dat meerdere verkeersborden en prullenbakken vernield zijn. De man die op dat moment zwaar vuurwerk afsteekt wordt klem gereden. Om te voorkomen dat hij kan ontkomen gaan agenten op hem zitten. Naar nu blijkt is dit de 20-jarige zoon van de medeverdachte. Zijn vader geeft op dat moment één van de agenten een schop tegen haar hoofd, waarna zijn jongste zoon weet te ontkomen. Hierop ontstaat een gevecht tussen enerzijds de vader en zoons en anderzijds de agenten. Uiteindelijk lukt het de politie om de 50-jarige man en zijn 27-jarige zoon aan te houden. De jongste zoon is op de vlucht geslagen. Later die avond gaan twee agenten naar het ziekenhuis omdat zij gewond zijn. Daar treffen ze ook de jongste zoon, waarop hij alsnog wordt aangehouden.

Geen poging doodslag

Het is niet vast komen te staan hoe hard de vader schopte. Omdat er ook geen andere aanknopingspunten zijn dat er een kans bestond dat de agent zou overlijden na de trap is de rechtbank van oordeel dat het schoppen geen poging doodslag is. Wel staat voor de rechtbank vast dat dit gedrag juridisch gekwalificeerd moet worden als een zware mishandeling. Na de bewuste nacht kon de agent langere tijd niet werken en nog steeds kan zij niet aan de slag in haar eigenlijke functie.

Cel- en taakstraffen

Oud en nieuw is voor veel mensen een feestelijke dag. Dat had het ook moeten zijn voor de agenten die surveilleerden in Breukelen, maar zij eindigden op de eerste hulp van het ziekenhuis. Politiemensen zijn er om de maatschappij te beschermen en niet om aangevallen te worden. De rechtbank merkt verder nog op dat geweld nooit de oplossing is, ook al wilde de vader, in zijn ogen, zijn zoon ‘beschermen’ tegen de politie. Hij is veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De jongste zoon is schuldig aan de mishandeling van een andere agent, bedreiging en hij verzette zich tegen zijn aanhouding. De rechtbank veroordeelt hem tot één maand gevangenisstraf voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar, en een taakstraf van 150 uur. Ook moet hij zich laten behandelen. De oudste zoon mishandelde óók één van de agenten en belemmerde hen in hun werk. De rechtbank legt hem ook voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op en een taakstraf van 80 uur. Ook moet het drietal de agenten een schadevergoeding betalen. De jongste zoon moet daarnaast de schade vergoeden die hij aanrichtte met het afsteken van het vuurwerk.