LEERSUM - Een nu 21-jarige man uit Amerongen heeft in 2021 een aanslag gepleegd op een woning in Leersum door daar een cobra naar binnen te gooien. Het motief voor deze aanslag ligt in het drugsmilieu, de man handelde in verdovende middelen. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt hem tot een celstraf van 36 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.


Cobra

In de nacht van 10 september vindt een ontploffing plaats in een woning in Leersum. Uit onderzoek blijkt dat er een cobra, vuurwerk met de kracht van een handgranaat, naar binnen is gegooid. De bewoners – een echtpaar met hun zoon – liggen op dat moment boven te slapen. Zij blijven ongedeerd, maar de schade is groot. Op camerabeelden is te zien dat er om 04:19 uur iemand met een bivakmuts naar de deur van de woning loopt, iets aansteekt en wegrent waarna een explosie volgt. Die beelden zijn enkele weken later ook getoond in het opsporingsprogramma van de regionale omroep.


Drugsmilieu

Het motief voor de aanslag lijkt te liggen in het criminele circuit. De zoon van het gezin is op dat moment actief in het drugsmilieu. Bij de politie zegt de zoon dat hij een openstaande rekening heeft bij iemand uit Amerongen, namelijk de nu 21-jarige verdachte. Hij herkent de man ook op de beelden. De politie tapt vervolgens zijn telefoon af. In één van de tapgesprekken zegt de man dat hij de aanslag niet heeft gepleegd, maar dit gesprek lijkt in scene te zijn gezet met als doel zijn schuld te verdoezelen. In een ander tapgesprek is te horen dat het broertje van de verdachte zegt dat zijn broer met zijn hoofd op televisie komt. Ook blijkt uit de stappenteller van de man dat hij rond het tijdstip van de aanslag actief was, iets wat opvalt omdat op dat tijdstip de meeste mensen liggen te slapen.


Eind september 2021 wordt de man aangehouden. Nadat de rechtbank zijn voorarrest schorst, gaat de man door met het dealen in drugs. Op 20 mei vorig jaar doorzoekt de politie zijn woning en vinden agenten zowel soft- als harddrugs. De man wordt vervolgens opnieuw in hechtenis genomen.


Gevolgen voor het gezin

De ontploffing had enorme gevolgen voor het gezin. Niet alleen zijn ze erg geschrokken, ook hebben ze tijdelijk ergens anders moeten wonen vanwege de schade. De forensische opsporing geeft aan dat er een levensgevaarlijke situatie was ontstaan als één van de bewoners de trap af was gekomen. Het had dan heel anders kunnen aflopen. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij zo lichtzinnig met de veiligheid van de familie is omgegaan. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan drugshandel en -bezit. Zelfs na zijn voorarrest in de ontploffingszaak is hij hiermee doorgegaan. Het motief van die ontploffing ligt in een openstaande drugsschuld van de zoon. De officier van justitie sprak daarom van een ‘aanslag’ op de woning, een term waarmee de ernst van de feiten goed wordt aangeduid. De rechtbank vindt alleen een gevangenisstraf recht doen aan de strafbare feiten die de man pleegde. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Een deel van de straf wordt voorwaardelijk opgelegd met een extra lange proeftijd. Dit dient als stok achter de deur, zodat hij niet opnieuw de fout in gaat.