UTRECHT - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 25-jarige man uit Utrecht veroordeeld voor dood door schuld in het verkeer (art. 6 Wegenverkeerwet 1994) tot een gedeeltelijk voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. Van die straf moet de verdachte drie maanden uitzitten, de rest is voorwaardelijk opgelegd.

Daarnaast is aan de man een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd voor de duur van 5 jaar, de maximumtermijn die de wet bij dit misdrijf toelaat.

De verdachte heeft op 15 september 2019 op de N214 te Noordeloos op een zeer onverantwoordelijke manier zijn motor bestuurd. Hij reed veel te hard op een oversteekplaats af, terwijl zijn uitzicht op de situatie was verminderd door tegemoetkomend verkeer. Hij had wel voorrang, maar reed veel te hard en kon niet zien of er mogelijk andere weggebruikers wilden oversteken.

Toen dat het geval bleek, was een aanrijding met een man die overstak in zijn scootmobiel het gevolg. Hij raakte daarbij de bestuurder van de scootmobiel, een 73-jarige man, met zo'n 130 kilometer per uur. De man zodanig ernstig gewond dat hij enkele dagen later aan de gevolgen van het ongeval is overleden. Het totale rijgedrag van de nu veroordeelde man was zodanig verkeerd en gevaarzettend dat bijna sprake was van roekeloos rijden in de zin van art. 6 van de Wegenverkeerswet.