UTRECHT - Een 27-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij heeft zich anderhalf jaar lang schuldig gemaakt aan het dealen van cocaïne. Toen hij vorig jaar december in Utrecht werd aangehouden, reed hij in op een agent.


Poging zware mishandeling
Op de dag van de aanhouding hebben agenten in burger een pseudokoop gedaan. Toen de agenten hem klemreden en uitstapten om de man aan te houden, reed hij eerst achteruit. Vervolgens stond de agent voor de motorkap van de man en raakte de verdachte hem toen hij wegreed. Hiermee heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. Op basis van verklaringen en WhatsAppberichten stelt de rechtbank vast dat de man, samen met twee medeverdachten, ruim anderhalf jaar in cocaïne heeft gedeald.

Gevangenisstraf
De politieagent heeft na het delict nog minstens twee maanden last gehad van het opgelopen letsel. Ook heeft de verdachte met zijn handelen gevoelens van angst en onveiligheid bij hem teweeg gebracht. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de straffen die worden opgelegd voor het dealen van harddrugs en toebrengen van lichamelijk letsel. Daarbij weegt de rechtbank ook nadrukkelijk mee hoe de verdachte handelde nadat de politie hem staande wilde houden. Ook nadat de politie met sirenes achter hem aanreed, is hij niet gestopt. Om de man ervan te weerhouden dat hij opnieuw strafbare feiten pleegt, legt de rechtbank een deels voorwaardelijke straf op met bijzondere voorwaarden. Hij moet een behandeling ondergaan, krijgt een contactverbod met de medeverdachten en komt onder toezicht van de reclassering.