VEENENDAAL - Een 53-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man mishandelde 13 jaar lang zijn 8 kinderen. Dit deed hij zowel fysiek als psychisch. Volgens de rechtbank heeft hij zo zijn kinderen een normale jeugd ontnomen. Ook heeft hij zijn vrouw eenmaal mishandeld.

Mishandeling

In deze zaak zijn 8 opgroeiende kinderen vanaf jonge leeftijd jarenlang mishandeld. Ze werden stelselmatig door hun vader geslagen en waren ook getuige van hoe hun broertjes en zusjes slachtoffer werden van het huiselijk geweld, dat sinds 2008 plaatsvond. In november vorig jaar deed Veilig Thuis aangifte bij de politie. Eén van de kinderen verklaarde dat hij vaak door zijn vader werd mishandeld. De laatste keer kwam hij met een bezem in zijn hand naar hem toe en sloeg hem met de steel. Naar eigen zeggen raakte zijn vader hem waar hij maar kon. De man mishandelde niet alleen zijn kinderen, maar heeft ook zijn vrouw een keer mishandeld toen zij zwanger was. Hij sloeg haar toen in haar buik.

Geen complot

Volgens de advocaat van de man is sprake van een complot tegen de vader. Hij stelt dat de kinderen hun verklaringen op elkaar afgestemd hebben waardoor die niet betrouwbaar zijn. Maar de rechtbank gelooft dit niet. Alle kinderen verklaarden gedetailleerd over de mishandelingen. Hun verklaringen komen op bepaalde punten met elkaar overeen, maar zijn soms ook verschillend. Dat ziet de rechtbank als aanwijzing dat de verhalen niet op elkaar zijn afgestemd en dat het gaat om eigen waarnemingen van de kinderen. Daarnaast zit in het dossier geen aanknopingspunt waaruit blijkt dat sprake is van een complot tegen de vader.

Straf
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zijn kinderen jarenlang in hun eigen huis heeft mishandeld. Door zijn handelen heeft hij de kinderen een normale jeugd ontnomen en heeft hij hun ontwikkeling mogelijk ernstig verstoord. De kans dat zij hun hele leven last blijven houden van het feit dat hun vader voor een onveilige thuissituatie heeft gezorgd, is erg groot. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 2 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Deze straf is lager dan de 5 jaar die de officier van justitie eiste. Dat komt allereerst doordat de rechtbank niet bewezen acht dat één van de kinderen ook seksueel is misbruikt door de vader. Daarnaast zijn de tenlastegelegde feiten van vóór 2008 verjaard. De rechtbank legt de man ook een contactverbod met zijn 8 kinderen op. Daarnaast moet hij zich na zijn gevangenisstraf laten begeleiden door de reclassering én moet hij de kinderen ieder een schadevergoeding van € 5.000,- betalen.