COTHEN - De officier van justitie heeft vandaag celstraffen geëist van 14 jaar tegen een 52-jarige vrouw uit Cothen en 24 maanden jeugddetentie tegen haar 20-jarige dochter voor de moord op hun man en vader. Ook vroeg hij om de dochter de maatregel van jeugd-tbs op te leggen. Op 26 maart 2020 werd de man bij zijn woonwagen in Cothen doodgeschoten, vermoedelijk door de vriend van de dochter.

Op donderdag 26 maart 2020, tegen zeven uur in de ochtend, vond de schietpartij plaats op het woonwagenkampje aan de Ossewaard in Cothen. Het 50-jarige slachtoffer werd bloedend aangetroffen bij zijn bus, waarmee hij naar zijn werk zou gaan. Een buurvrouw schoot te hulp en belde gelijk 112. Personeel van de traumahelicopter, die ter plaatse kwam, moest vaststellen dat het slachtoffer was overleden. Er werden hulzen gevonden en in de ruit van de voordeur van de woonwagen zat een kogelgat.

Al snel kwam de vermoedelijke schutter in beeld bij de politie. Getuigen meldden dat ze een bromfiets hadden zien staan, met de sleutel erin en de helm erop. Ze hadden gezien dat de eigenaar aan kwam rennen. Hij zei ruzie te hebben gehad en reed snel weg. De getuigen konden het kenteken geven. Het bleek te gaan om een 21-jarige man uit Soesterberg, die een relatie had met de dochter van het slachtoffer. Diezelfde dag werd hij aangehouden en bekende gelijk te hebben geschoten.

Lopende het onderzoek kwamen ook de echtgenote en dochter in beeld als betrokkenen bij de moord. Cruciaal hierbij zijn audio-opnames, gemaakt door een getuige een dag na de schietpartij, waarin wordt gesproken over de schietpartij en het seksueel misbruik binnen het gezin. Hierin zeggen moeder en dochter dat er een plan was dat niet op de afgesproken manier was uitgevoerd. Na het schieten zouden ze twintig minuten wachten en als de schutter had laten weten thuis te zijn, zouden ze de politie bellen. Dat liep anders en ook de plek waar de scooter stond was niet de afgesproken plek. Ander bewijs kwam naar voren uit tapgesprekken, telefoononderzoek, camerabeelden, bankgegevens en verklaringen van andere getuigen. Het was de dochter die het wapen regelde en dit aan haar vriend gaf de avond voor de moord. En een half uur na de moord trok zij de telefoon van haar vriend leeg.

Dat alles maakt dat de officier van justitie het bewezen acht dat beide vrouwen betrokken waren bij de moord op hun echtgenoot en vader. Moord in vereniging, volgens de officier, omdat er sprake was van voorbedachte raad: er werd een wapen geregeld en samen werd een plan gemaakt om de man van het leven te beroven, een van de zwaarste misdrijven in het strafrecht, aldus de officier. Nota bene gepleegd door personen in zijn directe omgeving.

Deskundigen hebben gesteld dat er bij de 20-jarige verdachte sprake is van pedagogische verwaarlozing en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Een langdurige en intensieve behandeling is hiervoor nodig. Gelet hierop zag de officier van justitie geen andere mogelijkheid om de PIJ-maatregel voor deze verdachte te vragen, dit in aanvulling op jeugddetentie van 24 maanden. Bij de moeder zijn problemen geconstateerd op diverse leefgebieden en zij moet worden gezien als verminderd toerekeningsvatbaar. Tegen haar eiste de officier een gevangenisstraf van 14 jaar.

De behandeling van de zaak wordt deze week voortgezet. De advocaten van de twee verdachten krijgen vandaag en vrijdag 5 maart het woord. Verder wordt op vrijdag 5 maart de zaak tegen een 28-jarige medeverdachte uit Vinkeveen behandeld. Zij wordt ervan verdacht het wapen te hebben geleverd aan de 20-jarige verdachte. De zaak tegen de vermoedelijke schutter, een 21-jarige man uit Soesterberg, kon deze week niet worden behandeld in verband met corona en is aangehouden tot donderdag 11 maart.