UTRECHT - Dankzij beelden van een videodeurbel van een woning aan de Langerakbaan werd in oktober 2020 bij de politie bekend dat er in een van de appartementen aldaar een gijzeling had plaatsgevonden. Dat was het begin van een onderzoek dat leidde tot de verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, afpersing en diefstal met geweld jegens vier mannen. De officier eiste gevangenisstraffen tot 4,5 jaar.


Op de beelden was te zien dat vier mannen de woning aan de Langerakbaan in gingen en een man meevoerden die geboeid was en een zak over zijn hoofd had. De 64-jarige bewoner van de Langerakbaan verklaarde dat de mannen drugsdealers waren die geld van de man verlangden omdat er een plak hasj was verdwenen. In de woning werd de geboeide man mishandeld, ook de bewoner had daar aan meegedaan. Vervolgens dwongen de mannen het slachtoffer zijn inloggegevens van de bank te geven en beroofden ze hem van zijn de huissleutel, horloge en pinpas. Uit de woning van het slachtoffer namen ze goederen en met zijn pas werd geld gepind. De gijzeling in de woning duurde zo’n drie uur, en al die tijd wist het slachtoffer niet waar hij was of wat er zou gebeuren.

In het onderzoek dat volgde werden deze mannen opgespoord en werd ook de identiteit van het slachtoffer achterhaald. De verklaring die het slachtoffer uiteindelijk aflegde komt overeen met dat van de bewoner. Ook is er aanvullend bewijs in het aanstralen van telefoons tijdens het pinnen met de pinpas, de herkenningen van beelden en het appverkeer in de telefoons van de verdachten. De toedracht van de gijzeling, met daarbij foto’s, wordt daarmee bevestigd. Dat uit deze berichten bleek dat de verdachten trots waren op wat ze hadden gedaan en plannen maakten voor nieuwe gewelddadige berovingen, noemde de officier van justitie “ zeer kwalijk en zorgelijk”. Hij voegde daar aan toe dat een zaak als deze “de uitwassen van de ellendige wereld van de drugshandel” duidelijk maken.

Tegen de 64-jarige man die zijn woning ter beschikking had gesteld en had deelgenomen aan de diefstal met geweld, eiste de officier een celstraf van dertig maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. Deze houden in dat de man na zijn straf geplaatst wordt in hostel Leidsche Maan, waar hij gecontroleerd zal worden op het gebruik van verdovende middelen.

Tegen de twee andere verdachten, beiden 20 jaar uit Utrecht, die op de zitting bekennend hadden verklaard, eiste de officieren van justitie celstraffen van 4 en 4,5 jaar, rekening houdend met het verschil in strafblad. Hij vroeg de vordering van het slachtoffer deels toe te wijzen en vroeg de auto, de telefoons, hamers en ducttape te onttrekken aan het verkeer of verbeurd te verklaren.

De zaak tegen de minderjarige medeverdachte wordt morgen, dinsdag 13 juli, achter gesloten deuren behandeld.