BUNNIK - Op 18 augustus 2019 rond negen uur ’s avonds zitten bezoekers van het restaurant Hong Kong Garden in Bunnik rustig te eten als drie gemaskerde mannen met blauwe handschoenen de zaak binnen komen stormen. De gasten, het personeel en het 11-jarige dochtertje van de eigenaresse moeten op de grond gaan liggen. De overvallers gooien met glaswerk door het restaurant en dreigen met een groot mes en met een vuurwapen dat onder meer op het meisje gericht wordt. Even vlug als ze gekomen zijn, vertrekken ze weer. Met als buit een bedrag van ongeveer 850 euro aan contant geld. De gasten en het personeel blijven in shock achter.

Vandaag eiste het Openbaar Ministerie celstraffen van drie, vier en vierenhalf jaar tegen drie mannen van 20, 21 en 24 jaar uit Bunnik, Millingen aan de Rijn en Utrecht. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het plegen van de overval.

De 20-jarige man uit Bunnik heeft bekend. Zijn DNA is aangetroffen op een bij de overval gebruikt masker dat gevonden is op de vluchtroute van de overvallers. Op de route werden ook meerdere blauwe latex handschoenen, zoals gebruikt bij de overval, aangetroffen. Hierop is het DNA van de andere twee verdachten gevonden. Zij ontkennen echter betrokken te zijn geweest bij de overval. De verdachten verklaren dat zij bij de verdachte uit Bunnik destijds hebben schoongemaakt en daar de blauwe handschoenen toen hebben achtergelaten.Het OM acht dit alternatieve scenario onaannemelijk. Deze blauwe handschoenen beschouwt zij als dader sporen, die de overvallers op hun vlucht hebben achtergelaten.

Daarnaast heeft een alerte getuige een van de vluchtende overvallers herkend uit de Albert Heijn. Dat bleek op camerabeelden de verdachte uit Millingen aan de Rijn. Ook blijken de twee verdachten op foto’s in hun telefoon over soortgelijke schoenen te beschikken als de overvallers en hebben ze op hun telefoon gezocht met aan de overval gerelateerde zoektermen. Bovendien stond de scooter van een van de verdachten op de vluchtroute geparkeerd op de ochtend na de overval.

De verdachten werden in oktober 2019 aangehouden. Twee van hen zitten sindsdien in voorarrest. De hechtenis van de 21-jarige is in april van dit jaar geschorst. De officier heeft de rechtbank gevraagd deze schorsing in het geval van een veroordeling direct op te heffen.

Uit de aangifte van de eigenaresse van het restaurant blijkt dat de overval zeer traumatiserend is geweest. Te meer omdat haar 11 jarige dochter erbij aanwezig was. Dat de bekennende verdachte destijds als bezorger bij het restaurant werkte, maakt de situatie alleen maar schrijnender. Als strafverzwarend is onder meer meegewogen dat de 21-jarige verdachte eerder is veroordeeld voor het plegen van een overval op een sigarenhandel. De 24-jarige verdachte is ook vervolgd voor het bezit van een vuurwapen. Dit wapen werd gevonden tijdens een huiszoeking na zijn aanhouding. Het valt niet met zekerheid te zeggen of dit ook het wapen is dat gebruikt is tijdens de overval.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.