AMERSFOORT - Twee mannen van 23 en 19 jaar oud uit Amersfoort zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen voor een gewelddadige overval op een juwelier aan De Kamp in Amersfoort. De oudste verdachte krijgt een celstraf van 3 jaar opgelegd en de 19-jarige verdachte 18 maanden jeugddetentie, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.


Overval
Op 16 juli 2019 gaan beide verdachten, gehuld in regenpakken en gezichtsbedekking, de juwelier binnen. Ze trappen de deur in en treffen daar de juwelier en zijn vader, die meteen worden bedreigd met een vuurwapen. Als zij zich daartegen verzetten, worden de verdachten gewelddadig en slaan onder andere de vader van de juwelier met een meegebrachte voorhamer in zijn zij. Hierbij loopt het slachtoffer gebroken ribben en een gescheurde mild op. Zowel de juwelier als zijn vader worden tijdens de hele overval meermalen bedreigd met het vuurwapen. Nadat de verdachten de juwelier verlieten, werden ze buiten door omstanders overmeesterd.

Klaarlichte dag
Dat de verdachten op klaarlichte dag zo’n gewelddadige overval hebben gepleegd, neemt de rechtbank hen zeer kwalijk. Niet alleen hebben ze de slachtoffers leed aan gedaan, ook waren door het tijdstip van de overval veel omstanders ongewild getuige van deze overval. Bij één van de verdachten, toen 18 jaar oud, wordt wegens zijn persoonlijke ontwikkeling en omstandigheden het jeugdstrafrecht toegepast. Hij krijgt 18 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij meewerken aan een intensief traject, waaronder behandeling, om zijn leven op orde te krijgen. De andere, destijds 22-jarige verdachte, krijgt 3 jaar gevangenisstraf opgelegd. Dit is lager dan de door de officier van justitie geëiste 5 jaar gevangenisstraf, maar dit komt omdat de rechtbank poging tot doodslag niet bewezen vindt. Naast de opgelegde gevangenisstraffen, moeten de verdachten de gemaakte schade aan de slachtoffers terugbetalen.