MONTFOORT - Het is 14 mei 2013 als een juwelier in Montfoort het slachtoffer wordt van een brute overval. Drie mannen komen de zaak binnen en slaan er op los. Niet alleen de vitrines met sieraden moeten het ontgelden. Ook de juwelier zelf wordt zwaar mishandeld, met breuken in de schedel en kaak en blijvende zenuwschade tot gevolg. Een eveneens in de zaak aanwezige klant krijgt de schrik van haar leven als de overvallers zwaaiend met een vuurwapen – of een daarop gelijkend voorwerp – hun slag slaan en vervolgens vertrekken met een grote hoeveelheid sieraden.


De politie start direct een uitgebreid onderzoek. Forensische rechercheurs stellen daarbij onder andere een stukje huid veilig dat op een kapot geslagen vitrine wordt aangetroffen. Tot een aanhouding leidt het onderzoek echter niet.

Dat verandert als bijna zeven jaar later een nu 29-jarige man uit IJsselstein zijn DNA moet af staan nadat hij veroordeeld is voor het overtreden van de opiumwet. Wat volgt is een DNA-match met het stukje huid dat destijds op de vitrine is aangetroffen. Op 6 mei 2020 houdt de politie de verdachte aan. Hij zit sindsdien in voorarrest.

De verdachte bekent betrokken te zijn geweest bij de overval, maar verklaart een beperkte rol te hebben gehad. De officier van justitie ziet in onder andere de diverse getuigenverklaringen echter voldoende bewijs dat de verdachte degene is geweest die het wapen hanteerde, die de juwelier op het hoofd heeft geslagen en die vitrinekasten heeft ingeslagen.

De overval heeft een enorme impact gehad. Allereerst voor de juwelier die blijvend letsel opliep. Maar ook voor de aanwezige klant en diverse voorbijgangers die ongewild getuige waren van het geweld. Daarnaast was de schade door de vernielingen en geroofde goederen groot. Dit alles is reden om een forse gevangenisstraf van vijf jaar te eisen.

Op dit moment zijn er geen andere verdachten van de overval in beeld. De verdachte die vandaag op zitting stond, heeft geen informatie over de andere overvallers willen geven.

Namens de juwelier heeft de officier van justitie de rechtbank verzocht om de verdachte te verplichten een schadevergoeding van 25 duizend euro te betalen.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak.