AMSERSFOORT - Drie jongeren uit de regio Amersfoort zijn vandaag door de kinderrechter veroordeeld tot deels voorwaardelijke werkstraffen voor openlijke geweldpleging in oktober 2021 in een speeltuin in Nieuwland. Een scooter van Go Sharing werd onder het speeltoestel De Draak gesleept en in brand gestoken. Niet alleen brandde de scooter uit, ook raakte het speeltoestel ernstig beschadigd.

Dit gebeurde op 13 oktober 2021, om negen uur ’s avonds in de speeltuin gelegen tussen de Zeldertseweg en De Bever in Nieuwland. De gemeente Amersfoort en de eigenaar van de scooter, de firma Go Sharing, deden aangifte. Op 5 en 6 januari 2022 werden de jongeren aangehouden en verhoord. Vandaag moesten de drie jongeren zich verantwoorden bij de kinderrechter.

Op basis van camerabeelden en getuigenverklaringen vond de officier van justitie bewezen dat de drie jongeren, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van openlijk geweld. De officier van justitie benadrukte de ernst van het openlijk geweld en de gevolgen: de speeltuin moest maandenlang gesloten blijven. Daarom is het goed dat zij de consequenties ervaren. Ze vroeg de kinderrechter de jongeren te veroordelen tot deels voorwaardelijke werkstraffen. Tegen twee eiste ze een werkstraf van 80 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk. Tegen de derde eiste ze een werkstraf van 60 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk en een leerstraf van 20 uur. De kinderrechter vond de drie jongeren verantwoordelijk voor het openlijk geweld en de schade en veroordeelde ze conform de eis van de officier van justitie. Daarnaast moeten ze gezamenlijk de schade van bijna negenduizend euro vergoeden. Een vierde verdachte moet in april voor de kinderrechter verschijnen.