UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat een 58-jarige man uit Utrecht, die verdacht wordt van het witwassen van grote sommen geld, 30 maanden de cel in gaat. Ook eist de officier van justitie een geldboete van 40.000 euro. De verdachte liep tegen de lamp tijdens het overdragen van een tas met geld, op de parkeerplaats van een hotel in Leusden, in november 2021. In de big shopper bleek bijna 300.000 euro in contanten te zitten.


Na de verdachte transactie werden twee mannen aangehouden op de verdenking van witwassen. De zaak tegen de tweede verdachte wordt op 20 juni behandeld.

Een ton in een hotelkluis
Tijdens een doorzoeking van de hotelkamer van de 58-jarige verdachte vond de politie in een hotelkluis nog eens ruim 100.000 euro. Volgens de verdachte dacht hij dat in de big shopper kleding zat die hij moest afgeven, en betreft de ton in de hotelkluis een erfenis. De officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig.

Onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket wijst erop dat de man alleen vorig jaar in totaal ruim één miljoen euro heeft witgewassen. Justitie noemt dit ‘gewoontewitwassen’ en denkt dat de geldbedragen een criminele herkomst hebben. Zo werden bij de verdachte zogenaamde tokens aangetroffen; briefjes van 5 met daarop een notitie. In zijn telefoon werd een contact aangetroffen met een telefoonnummer uit Gibraltar – opgeslagen onder de naam ‘geld’.

Onlosmakelijk verbonden met zware criminaliteit
De verdachte heeft geen aannemelijke herkomst van de grote bedragen geld kunnen overleggen. Naar de mening van het OM kan worden bewezen dat verdachte de geldbedragen heeft overgedragen, terwijl hij wist dat die afkomstig waren uit misdrijven. De officier van justitie wijst op de bedreiging voor de samenleving van witwassen omdat het onlosmakelijk is verbonden met zware criminaliteit: “We zien steeds helaas meer verwevenheid van onder- en bovenwereld. Bijvoorbeeld investering van criminele verdiensten in legale bedrijven en panden. Daarom pakken we witwassen aan. Om de integriteit van de samenleving, eerlijke concurrentie, het lokale bestuur en bedrijfsleven te beschermen. Misdaad mag niet lonen en van misdrijf afkomstig geld mag geen machtsfactor worden in de maatschappelijke orde. Ook de gewone burger wordt geconfronteerd met de gevolgen van witwassen. Die burger ziet namelijk zijn of haar winkelstraat verloederen, omdat er in allerlei pandjes soms meer wordt witgewassen dan dat er legale activiteiten plaatsvinden.”

De aanpak van witwassen is dus van groot belang voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van zware criminaliteit. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte alleen zijn eigen financiële gewin voor ogen gehad. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden is daarom op zijn plaats.