TIEL/MEERKERK/DODEWAARD - Het Landelijk Parket heeft tegen in totaal zes verdachten gevangenisstraffen tussen 3 jaar (waarvan 1 voorwaardelijk) en 10 jaar geëist in het omvangrijke strafrechtelijk onderzoek 26Glenwood. Die straffen zijn vandaag, op 4 november jl. en 14 oktober jl. geëist in de rechtbank Rotterdam op locatie Dordrecht.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen een zevende verdachte, een 64-jarige man uit Tiel is voorlopig aangehouden, vanwege zijn medische situatie.

Start onderzoek
De Landelijke Eenheid van de politie is op 1 januari 2019 onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) gestart met het onderzoek 26Glenwood. Aanleiding was informatie over de handel in illegale wapens door een Tielse familie met betrokkenheid van derden.

Het zou gaan om de aanschaf van wapens bij een vuurwapenfirma in Slowakije, het invoeren van deze zogenoemde flobertwapens in Nederland, het ombouwen van die wapens en het verkopen daarvan. Uit politieonderzoek is gebleken dat sprake is van een criminele organisatie die zich daar gedurende een aantal jaren mee bezig hield. Deze organisatie gebruikte andere personen en paste verschillende kunstgrepen toe om te voorkomen dat de bij de Slowaakse vuurwapenfirma gedane aankopen te herleiden waren tot de familie van de verdachten. Er is gebruik gemaakt van encrypted telefoons en jammers om de handelingen van de organisatie af te schermen. Ook is sprake van versluierd taalgebruik in gevoerde telefoongesprekken.

Containers met grote partijen cocaïne
Uit telefoontaps ontstond bij politie en justitie ook de verdenking dat enkele verdachten voorbereidingshandelingen pleegden ten behoeve van de productie van synthetische drugs en dat vier verdachten zich bezighielden met de invoer in Nederland van grote partijen cocaïne via containers uit Zuid-Amerika.

De partijen cocaïne van ongeveer 600, 750 en 800 kilo waren bestemd voor bedrijven in Zeeland en Amsterdam. Alle partijen zijn in oktober en november 2019 in beslag genomen.

Verdenkingen
De verdenkingen tegen de zes verdachten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, verschillen van persoon tot persoon. De drie verdachten die vandaag terechtstonden, zijn mannen 48 jaar uit Meerkerk en 51 jaar uit Dodewaard en een man van 57 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Het OM verdenkt deze drie verdachten behulpzaam te zijn geweest bij de invoer van twee grote partijen cocaïne in Nederland en daartoe voorbereidingshandelingen te hebben gepleegd. De 48-jarige en 57-jarige verdachten hadden daarbij, volgens het OM, vermoedelijk meer een bemiddelende dan een uitvoerende rol. Zij regelden bijvoorbeeld chauffeurs voor het transport en communiceerden daarover. De 51-jarige verdachte, die een transportbedrijf heeft, was zo’n chauffeur. De bedoeling was dat hij twee containers zou ophalen en zou vervoeren vanaf de Maasvlakte op verzoek van een 41-jarige medeverdachte uit Tiel. Voordat het zover kwam, konden deze partijen cocaïne in beslag worden genomen. Wat het OM betreft, heeft deze 51-jarige verdachte zich desondanks schuldig gemaakt aan het medeplegen van de verlengde invoer van de partijen cocaïne.

Het OM verdenkt de 57-jarige bovendien van het voorbereiden van de productie van synthetische drugs. Die verdenking is gebaseerd op het gegeven dat hij daarvoor grondstoffen heeft besteld, heeft willen laten afleveren en voorhanden heeft gehad.

Het OM eiste vandaag 3,5 jaar gevangenisstraf tegen de 57-jarige verdachte. De strafeis tegen de 48-jarige verdachte luidt 3 jaar waarvan 1 voorwaardelijk. Tegen de 51-jarige verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Eerdere strafeisen
In 26Glenwood hoorden op 14 oktober en 4 november jl. al drie andere verdachten jarenlange gevangenisstraffen tegen zich eisen. Het gaat om drie mannen: twee broers van 33 jaar en 41 jaar, van geboorte afkomstig uit Tiel, en een man van 36 jaar uit Leerdam.

Het OM eiste op 4 november jl. tegen de 41-jarige verdachte gevangenisstraf van 10 jaar voor het invoeren van 100 vuurwapens in de periode van januari 2015 tot en met januari 2018 en het invoeren in totaal ca 2150 kilo cocaïne.

Tegen zijn 33-jarige broer eiste het OM 6 jaar gevangenisstraf. Volgens het OM heeft hij, in de periode van mei 2015 tot en met januari 2016, samen met anderen 76 vuurwapens Nederland doen binnenkomen. Hij heeft ook twee wapens en munitie, een jammer en grondstoffen voor de productie van XTC voorhanden gehad. Ook heeft hij volgens het OM gedurende 4,5 jaar deelgenomen aan een criminele organisatie.

Op 4 november eiste het OM een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk tegen een 36-jarige verdachte. Hij zou in totaal 218 vuurwapens in opdracht van de criminele organisatie hebben aangekocht in Slowakije en die samen met anderen hebben ingevoerd.

Vervolg
Het vervolg van het strafproces 26Glenwood bestaat uit het pleidooi in de zaak tegen de 41-jarige verdachte, morgen (woensdag 10 november). Daarna wordt het onderzoek 26Glenwood gesloten.

Naar verwachting doet de rechtbank in de strafzaken tegen de zes verdachten uitspraak op 14 december 2021.Het is nog niet bekend wanneer de zaak tegen de zevende verdachte inhoudelijk wordt behandeld.