WOERDEN - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de kruising Hollandbaan - Waardsebaan in Woerden krijgt vanaf 23 januari een boete. Vanaf dan gaat een flitspaal aan op de kruising, richting de Molenvlietbaan. In februari volgt een tweede flitspaal op de kruising, richting de Wulverhorstbaan. De gemeente Woerden, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Hollandbaan verbetert.

De vaste flitsers staan op de Hollandbaan, bij de kruising met de Waardsebaan, beide richtingen op. De flitspalen gaan handhaven op de snelheidslimiet van 50 km/uur en het negeren van rood licht.

De Hollandbaan is een drukke doorgaande weg in Woerden. Het kruispunt met de Waardsebaan vormt een belangrijke schakel tussen Woerden zuidoost en Woerden noordwest. Er steken veel voetgangers en fietsers over, richting de sportvelden en basisscholen in Molenvliet. Er wordt vaak te hard en door rood gereden op het kruispunt. Door de hoge intensiteit en kruising van kwetsbare verkeersdeelnemers vormt dat hier een risico voor de verkeersveiligheid. Er zijn de afgelopen jaren ook meerdere ongelukken gebeurd. Het Openbaar Ministerie heeft daarom besloten twee flitspalen te plaatsen op de kruising. De eerste flitspaal, richting de Molenvlietbaan, staat vanaf 23 januari aan. De tweede flitspaal, richting de Wulverhorstbaan, gaat volgende maand aan. Het is bewezen dat een flitspaal positieve invloed heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode is de eerste flitspaal getest. Vanaf 23 januari krijgen alle overtreders een boete. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.