UTRECHT - Wie met de auto of motor te hard of door rood rijdt op de Kardinaal de Jongweg bij de Meester Tripkade in Utrecht, krijgt vanaf 17 maart een boete. Vanaf dan gaan twee flitspalen aan op de kruising. De gemeente Utrecht, de politie en het OM verwachten dat bestuurders hun rijgedrag hierdoor gaan aanpassen en dat de verkeersveiligheid op de Kardinaal de Jongweg verbetert.

De vaste flitsers staan op het kruispunt Kardinaal de Jongweg / Meester Tripkade / Antonius Matthaeuslaan. De flitspalen handhaven op de snelheidslimiet van 50 km/uur en het negeren van rood licht.

De Kardinaal de Jongweg is een drukke ontsluitingsweg van de stad Utrecht. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de flitspaal te plaatsen nadat de provincie Utrecht en de politie een aanvraag hebben ingediend, waarin zij aangeven dat op deze weg vaak te hard en door rood wordt gereden. In de omgeving van de weg liggen basisscholen en voorzieningen. Er steken daardoor veel fietsers en voetgangers de kruising over. Hierdoor vormt te hard en door rood rijden een groot risico. Er gebeuren dan ook regelmatig ongevallen op deze locatie. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Vanaf 17 maart krijgen alle overtreders een boete. Flitspalen staan 24 uur per dag aan en overtredingen worden direct doorgestuurd naar het CJIB. Na ongeveer drie jaar wordt gekeken of de verkeerssituatie verbeterd is. Het Openbaar Ministerie beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.