UTRECHT - Na een strafrechtelijk onderzoek is afgelopen week door de recherche een inval gedaan bij een juwelier aan de Kanaalstraat in Utrecht. Ook is bij deze actie een woning in Abcoude doorzocht. Bij dit politieoptreden werd ruim 180.000 euro en crypto aangetroffen. De eigenaar van de zaak is aangehouden. De burgemeester beraadt zich op bestuurlijke maatregelen.

In 2024 kwam de politie informatie op het spoor dat bij het betreffende juwelierspand anoniem crypto zou worden verkocht. Bij controles georganiseerd door de gemeente, de politie en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) bleek ook dat het digitaal opkopersregister van de ondernemer niet op orde was. Goudhandelaren zijn in verband met het voorkomen van heling en witwaspraktijken verplicht elke aankoop hierin te registreren. Daarnaast werden bij de juwelier diverse andere wetsovertredingen geconstateerd en kreeg hij twee waarschuwingsbrieven voor het opkopersregister.

Strafrechtelijk onderzoek

Eind vorig jaar werd een persoon aangehouden die bij de juwelier crypto had ingewisseld voor een grote som contant geld. Dit was voor de Utrechtse recherche aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek te starten. De desbetreffende juwelier werd verdacht van het schuldig maken aan witwassen door crypto om te zetten naar cash en vice versa. Na uitgebreid onderzoek door de opsporingsdienst is voldoende bewijslast verzameld om tot actie en arrestatie over te gaan. De politie viel de juwelierszaak deze week onverwacht binnen en doorzocht een woning in Abcoude waarbij de eigenaar van de winkel werd aangehouden. Bij deze acties werd een grote hoeveelheid aan vermogen waaronder ruim 180.000 euro contant geld en crypto aangetroffen.

Bestuurlijke maatregelen

Burgemeester Dijksma beraadt zich op bestuurlijke maatregelen. Deze juwelier trok mensen aan die de regels en veiligheid in onze stad ondermijnen. De aanwezigheid van grote bedragen cash geld maken het pand bovendien een aantrekkelijk doel voor een overval. Dit is een serieus risico dat we willen voorkomen.

Goudsector kwetsbaar voor witwaspraktijken

Uit onderzoek en politie-informatie blijkt dat de goudsector kwetsbaar is voor criminele inmenging. In de goudhandel zien we naast bonafide ook onbetrouwbare partijen. Criminelen maken misbruik van juweliers en goudopkopers om hun grote hoeveelheden geld wit te wassen.

Bovendien is goud aantrekkelijk om crimineel geld mee te verplaatsen, onder meer door de kleine omvang, de wereldwijde universele waarde en de mogelijkheden om goud om te smelten.

Daarom voeren de gemeente Utrecht, politie en RIEC regelmatig gezamenlijk controles uit om meer zicht te krijgen op criminele verdienmodellen om zo criminele geldstromen te verstoren en te doorbreken.

Illegale actie leidt tot nieuwe strafbare feiten

Bij witwassen is nooit sprake van één op zichzelf staande actie. De netwerken van mensen die op deze wijze hun geld ten koste van anderen verdienen, zijn vaak nauw met elkaar verweven. De ene illegale actie zet de volgende in gang. De keten van overtredingen gaat gepaard met misbruik van bonafide zzp-ers en ondernemers en zorgt voor oneerlijke concurrentie. Zo zorgen deze daders voor een criminele geldstroom waarbij ze belasting ontduiken en verschillende wetten en regels overtreden. Dit ontwricht de vastgoedmarkt en kan gepaard gaan met geweld of direct gevaar voor betrokkenen. Gezamenlijk overheidsoptreden is cruciaal om dit probleem een halt toe te roepen. Om hierin effectief te zijn is een nauwe samenwerking en afstemming tussen beleid en uitvoering nodig. ‘Dit onderzoek is bij uitstek een voorbeeld van een criminele facilitator en hoe een succesvolle integrale aanpak eruit kan zien. Met deze gezamenlijke aanpak laten we zien dat we dit als maatschappij niet accepteren.’ aldus de politiechef van de Utrechtse recherche.

Melden heeft zin

Vermoedens en signalen van criminaliteit kunnen aanleiding zijn voor het starten onderzoek of een laatste puzzelstukje bij de oplossing van een zaak. Daarom is het belangrijk dat bewoners en ondernemers dit melden. Dit kan door de politie te bellen via 0900-8844 of bij direct gevaar via 112. Of meld het bij de wijkagent. Anoniem melden kan bij M. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online: www.meldmisdaadanoniem.nl.