WOERDEN/MONTFOORT - Het OM eiste vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 30 maanden (waarvan 8 maanden voorwaardelijk) en een geldboete van 1,8 miljoen tegen een 60-jarige man uit de gemeente Montfoort. Tegen twee autobedrijven gevestigd in Woerden worden geldboetes geëist van 357.500 euro en 1.437.500 euro. De man en de twee bedrijven worden verdacht van het doorvoeren van het nultarief bij het indienen van de BTW-aangiften.


Nultarief hanteren bij verkoop auto’s

Het OM verdenkt de twee bedrijven en de man (feitelijk leidinggevende van beide van de bedrijven) ervan over meerdere jaren een groot aantal auto’s aan buitenlandse partijen te hebben verkocht en hiervoor onterecht het nultarief in rekening te hebben gebracht bij de BTW-aangiften. De auto’s gingen vervolgens BTW-vrij naar het buitenland terwijl de verdachte wist dat er in het buitenland geen BTW over werd betaald. In de periode van januari 2017 tot en met juni 2019 hebben de autobedrijven voor meer dan 50 miljoen euro aangifte gedaan van omzet tegen het 0-tarief. 47,7 miljoen hiervan is naar het oordeel van het OM op papier geleverd aan katvangersbedrijven elders in de EU maar in werkelijkheid aan anderen geleverd. Daarnaast hebben de ondernemingen valse facturen opgesteld.

“Willens en wetens belastingfraude gepleegd”

De officier van justitie: “Verdachten hadden als bedachtzame marktdeelnemers niet alleen een onderzoeksplicht als belastingplichtige, maar ook op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme als instelling die voertuigen verkoopt en/of contante transacties verricht met een waarde van meer dan 15.000 euro. Aan beide verplichtingen hebben verdachten bewust niet voldaan. Oftewel: verdachten hebben willens en wetens onder meer als gevolg daarvan belastingfraude gepleegd. Naar het oordeel van het OM zijn de feiten zodanig ernstig, dat daarop niet anders dan met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf kan worden gereageerd. De verdachte is nog steeds actief in de autohandel, daarom zal het OM deels een voorwaardelijke gevangenisstraf eisen om de kans op herhaling te verkleinen.”

Het OM vindt daarom een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, en een geldboete van 1,8 miljoen op zijn plaats. Tegen de twee bedrijven zijn geldboetes geëist van 357.500 euro en 1.437.500 euro.

Zaak onderdeel van groter onderzoek

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek waarbij er in de periode 2016 tot en met 2021 voor 420 miljoen euro aan zogenaamde katvangersbedrijven op papier is geleverd maar in werkelijkheid aan anderen. Het OM pakt in totaal 6 bedrijven aan die voor 206 miljoen euro verantwoordelijke zijn voor deze problematiek. De autobedrijven die vandaag op zitting stonden waren tezamen het op één na grootst.

De rechtbank doet over 4 weken uitspraak in deze zaak.