BAARN - Tijdens een snelrechtzitting in Utrecht heeft de politierechter vandaag een 56-jarige man uit Baarn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk. De man werd op 30 december 2020 in zijn woonplaats aangehouden nadat hij fysiek en verbaal geweld had gebruikt tegen agenten. De Baarnaar moet twee agenten ieder een schadevergoeding van 250 euro betalen.


Op 30 december kwamen meerdere agenten ter plaatse op het woonwagenkamp aan het Zuiderlicht in Baarn naar aanleiding van een melding over een vuurwerkoverdracht. Eenmaal ter plaatse ontstond er een grimmige en agressieve sfeer. Er werden diverse aanhoudingen verricht, onder meer van een vrouw die er van verdacht wordt met haar auto - na het negeren van een stopteken - over de voet van een agent te zijn gereden. De vrouw verzette zich hevig tegen haar aanhouding. De man die vandaag terecht stond is de vader van deze vrouw en wilde haar ontzetten. Om hem tegen te houden gebruikten agenten hun wapenstok. In zijn razernij bleef de man proberen bij zijn dochter en kleinkinderen te komen, waarbij hij agenten schopte en beet en grove beledigingen uitte. Na het gebruik van pepperspray kon hij worden aangehouden.

De officier van justitie achtte bewezen dat de man twee agenten mishandeld heeft en een van hen heeft beledigd. Geweld tegen politiemensen die hun werk uitvoeren is onacceptabel en voor het Openbaar Ministerie aanleiding voor strafverzwaring. Geweld tegen agenten hoort niet bij het politiewerk. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van zes weken, waarvan drie voorwaardelijk. De politierechter deed direct uitspraak en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk.

De veroordeelde man zit sinds zijn aanhouding in voorarrest. De dochter zal zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. Zij wordt verdacht van onder meer poging zware mishandeling, vernieling en bedreiging.