KOCKENGEN/OVERBERG - In de omvangrijke synthetische drugszaak, genaamd 26Berne, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank Overijssel celstraffen tussen 2 en 7 jaar geëist met in enkele gevallen een geldboete van 40.000 euro. Centraal staat een criminele organisatie achter zeker twee synthetische drugslabs, in Overberg en Kockengen. Op de lablocatie in Overberg nam de politie voorjaar 2020 1,5 miljoen xtc-pillen in beslag.

Criminele organisatie

Nader onderzoek heeft een criminele organisatie in beeld gebracht, waarvan verschillende mensen bij meerdere productielocaties voor synthetische drugs betrokken zijn. In totaal telt 26Berne twaalf verdachten die verspreid door Nederland woonachtig zijn.

De mannen wordt overtreding van de Opiumwet verweten en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband.

Volgens het OM was financieel eigengewin het oogmerk van de organisatie: Doel van de verdachten was snel en makkelijk veel geld verdienen. De criminele verdiensten moeten uiteindelijk op een legale manier worden uitgegeven.

Start onderzoek

Toen de politie in maart 2020 een nu 54-jarige Veenendaler bij zijn een boerderij in Overberg in een, zo bleek, gestolen bus aanhield, werd een chemische geur waargenomen. In een van de panden van het perceel trof de politie een drugslab aan. Daar werden de 1,5 miljoen xtc-pillen aangetroffen met een geschatte straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Ook legde de politie beslag op 20 liter amfetamineolie, 735 liter BMK en 1100 kilo pre-precursoren (APA en MAPA).

Omdat de telefoon van de verdachte heel vaak in korte tijd een zendmast op een locatie in Kockengen aangestraald had, ging de politie ook daar een kijkje nemen. Ruim een maand na zijn aanhouding werd daar een tweede drugslab met 10.000 liter chemisch afval aangetroffen.

Onder de overige verdachten leidde de aanhouding van de man in Overberg tot grote onrust, blijkens hun, later door de politie ontcijferde, uitgewisselde berichten via cryptocommunicatiedienst Encrochat.

De strafeisen

Verdeeld over zeven zittingsdagen, stonden, tot en met vandaag, reeds acht van de verdachten terecht.

Tegen vier van hen, mannen uit Amstelveen, Barneveld, Nijmegen en Uden tussen 29 en 51 jaar oud, eiste het Landelijk Parket van het OM vandaag in Zwolle gevangenisstraffen variërend van 2 tot 4 jaar.

Onlangs eiste het OM tegen de overige verdachten reeds celstraffen tussen 4 en 7 jaar en tegen enkelen bovendien een geldboete van 40.000 euro. De man die in het busje werd aangehouden is degene die de strafeis van 7 jaar te horen kreeg. De nu 54-jarige Veenendaler heeft zich volgens het OM naast deelname aan het csv ook schuldig gemaakt aan heling en aan betrokkenheid bij het dumpen van drugsafval op zijn perceel in Overberg. Drugsdumpingen brengen schade toe aan onder meer de bodem en het grondwater en brengen risico’s voor de gezondheid en (woon)omgeving met zich mee. Het OM rekent hem dat zeer aan.

Van drie verdachten moet de strafzaak nog inhoudelijk worden behandeld. Twee van hen zitten vast in België. Het gaat om een man van nu 32 en een van nu 36 jaar die als hoofdverdachte wordt beschouwd. Zij worden in verband gebracht met nog twee labs, in Hattem en in Groningen.

De zaak van een nu 78-jarige verdachte uit Kockengen is voorlopig ingetrokken vanwege zijn gezondheidssituatie. De komende periode wordt bezien hoe de gezondheid zich verder ontwikkelt.

Vervolg en uitspraak

Het vervolg van de inhoudelijke behandeling van de strafzaken bestaat uit de pleidooien van de verdediging van de verdachten. De rechtbank doet op 30 mei uitspraak in alle zaken.