UTRECHT - Een 79-jarige man krijgt een SMS-bericht dat er verdachte transacties plaatsvinden op zijn rekening. Even later wordt de man gebeld en worden zijn pinpassen en tablet opgehaald. Wie herkent deze “ophaler” van de beelden?


Als het 79-jarige slachtoffer op woensdag 11 januari 2023 rond 18:30u thuiskomt, ontvangt hij een SMS-bericht op zijn mobiel met daarin een link. Er zouden verdachte transacties plaatsvinden en als dat niet zou kloppen, zou de man op de link moeten klikken. Het nietsvermoedende slachtoffer klikt op de link en vult enkele persoonsgegevens in. Halverwege het invullen, voelt het slachtoffer enige argwaan. Rond 21:05u wordt hij gebeld. De man vertrouwt het niet en hangt op. Daarna wordt de man nog twee keer anoniem gebeld. Bij het derde telefoongesprek weet de beller tóch het vertrouwen te winnen van de man. Ter verificatie vertelt de beller enkele persoonsgegevens van het slachtoffer. Achter zouden deze gegevens achterhaald kunnen zijn, door het deels invullen van het formulier.

De man wordt verteld dat hij zijn pinpassen in een enveloppe moet doen en verteld de oplichter zijn pincodes van zijn passen. Ook de tablet van het slachtoffer moet worden afgegeven aan de koerier. Op de enveloppe moest een code worden geschreven. Zo kon het slachtoffer ook nog verifiëren of hij niet zou worden opgelicht, omdat alleen de koerier deze code zou weten. Rond 23:30 staat de “koerier” bij de toegangspoort van de aanleunwoning van het slachtoffer. Nog steeds heeft hij de oplichter aan de telefoon en het slachtoffer wordt verteld dat hij de koerier kan binnenlaten op het terrein. Het slachtoffer opent het hek en loopt naar de koerier toe. Daar overhandigt hij de enveloppe en zijn tablet. De koerier verlaat het erf en het slachtoffer beëindigt ook het gesprek.

Niet veel later wordt het slachtoffer nog een keer gebeld. Dit keer om de toegangscode van de tablet. De man vertelt de code, waarna de verbinding per direct wordt verbroken. Later voelt het toch niet goed, belt de man 112 waarna hem wordt geadviseerd meteen alles te blokkeren omdat het mogelijk gaat om oplichting. De volgende dag gaat de man naar zijn bank en blijkt er vier keer gepind te zijn in Amsterdam.

De man op de beelden is de “ophaler”. Hij staat goed op beeld. Wie herkent deze man?

https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2023/juni/03-bankpasfraude---springweg---utrecht.html