UTRECHT - Op woensdagavond 17 februari rond 18.00 uur loopt een 53-jarige man uit Utrecht over de Willem van Noortstraat in zijn woonplaats. Daar ziet hij dat aan de andere kant van de straat ter hoogte van perceelnummer 129 een jongen door een groepje jongens tegen de pui van een pand wordt geduwd. Hij heeft het idee dat de jongen door het groepje wordt belaagd en hulp nodig heeft. Hij ziet dat een fietser en automobilist vlakbij passeren, maar dat zij niets doen om de jongen te hulp te komen. Daarom besluit hij de straat over te steken en hem te helpen. Hij loopt naar het groepje toe, gaat tussen de belagers en de jongen in staan en roept dat zij moeten stoppen. Eén van die jongens reageert verbaasd en agressief met de opmerking ”Wat doe je?”. Achteraf denkt de Utrechter dat er mogelijk geen ruzie tussen de jongen en het groepje was, maar dat zij onderling gewoon aan het dollen waren.

Vervolgens komen alle zes de jongens op hem af en meerdere van hen slaan en schoppen hem. Hij weet de meeste klappen en trappen af te weren, maar kneust daarbij wel zijn duim, als hij daarbij een harde schop tegen die duim krijgt. Een passerende automobilist ziet dat het slachtoffer door de groep wordt belaagd. Hij pakt zijn telefoon om hen te filmen en claxonneert om de belagers te laten stoppen, die er daarop vandoor gaan.

De getuige spreekt het slachtoffer aan, vertelt hem dat hij een stuk van de mishandeling heeft gefilmd en dat hij als het slachtoffer aangifte doet hij graag een getuigenverklaring wil afleggen. De getuige stuurt het slachtoffer het filmpje en wordt later ook door de politie gehoord. Hij blijkt het laatste stukje van het belagen van het slachtoffer te hebben gefilmd. Op dit filmpje van 13 seconden, komen meerdere jongens in beeld, maar alleen de hoofdverdachte maakt zich schuldig aan de mishandeling. De andere jongens plegen op beeld geen aantoonbare strafbare feiten. Het slachtoffer houdt buiten de grote schrik een gekneusde duim aan de mishandeling over en voelt zich na deze zinloze mishandeling niet meer echt veilig op straat.

We tonen in de uitzending van Bureau Hengeveld van 31 maart alleen de hoofdverdachte (verdachte 1). Dit omdat de andere jongens op beeld geen aantoonbare strafbare feiten plegen. Het onderzoek naar de rol van de andere jongens die in beeld komen, wordt echter wel voortgezet en mogelijk dat we hen in een later stadium dus alsnog zullen tonen.

Wie herkent deze gewelddadige verdachte? Wie zijn de andere jongens die hier mogelijk bij zijn betrokken. Een oproep aan hen om zich bij de politie te melden. Wie is getuige geweest van de mishandeling of de aanleiding daartoe? Wie in de omgeving van de Willem van Noortstraat heeft een videodeurbel of camera waarop het incident of een gedeelte daarvan is vastgelegd?