UTRECHT - Vier keer per week gaat een 76-jarige man uit Utrecht langs bij de herdenkplek van zijn overleden echtgenoot en zoon bij crematorium Daelwijck. Op woendagochtend 27 april ziet hij tot zijn grote schrik dat er vernielingen zijn gepleegd: een sierlamp is kapot gegooid, een fotolijst dubbelgebogen en bloemenvaas is omgetrapt.


Hevig geëmotieerd belt hij zijn andere zoon Peter, die meteen in de auto stapt en naar het crematorium rijdt. Peter en zijn vader doet aangifte van vernieling.

Verdriet
De vernielingen hebben grote impact op Peter en zijn vader. Ze zijn verdrietig en boos op de personen die de gedenkplek zo respectloos hebben vernield. Daarom besluit Peter aangifte te doen bij de politie. Hij hoopt dat de vandalen inzien hoeveel verdriet ze veroorzaakt hebben. De herdenkplek is inmiddels hersteld. Peters vader gaat nu elke dag kijken of alles nog in orde is.

Koningsnacht
De vandalen hebben flink huisgehouden want er zijn in totaal zo'n 20 herkdenkplekken vernield. De dagen na de vernielingen doen nog meer nabestaanden aangifte van vernieling. De vernielingen moeten zijn aangericht tussen dinsdagmiddag 26 april en woensdagochtend 27 april. Het lijkt te zijn gebeurd tijdens Koningsnacht, want er werden koningsdagslingers aangetroffen op een aantal van de vernielde gedenkplekken.

De politie wil graag in contact komen met mensen die weten wie hierbij betrokken zijn of in de nacht van 26 op 27 april iets verdachts gezien hebben in de buurt van crematorium Daelwijck. Met informatie over de vandalen kunt u bellen met de tiplijn: 0800 - 6070 of met Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.