UTRECHT/APELDOORN - Na twee jaar intensief onderzoek heeft de politie een illegale handel in zwaar explosief vuurwerk in beeld gebracht en ontmanteld. Gedurende het onderzoek is 350.000 kilo vuurwerk in Duitsland ontdekt en inbeslaggenomen. Er zijn tien verdachten aangehouden en meer arrestaties worden niet uitgesloten.


Binnengekomen informatie en ontcijferde Encrochat gesprekken waren de aanleiding om in oktober 2020 te starten met een groot onderzoek naar de handel in illegaal vuurwerk. De milieu rechercheteams van politie Oost-Nederland, Midden-Nederland en de Duitse politie hebben intensief met elkaar samengewerkt en ontdekten hoe zwaar illegaal vuurwerk vanuit diverse Europese landen en China via Duitsland naar Nederland is getransporteerd. De politie ziet steeds vaker dat levensgevaarlijk vuurwerk ingezet wordt als geweldsmiddel bij bijvoorbeeld ongeregeldheden. Maar ook als explosief bij conflicten in het criminele circuit of het opblazen van geldautomaten, met name in Duitsland.

Aanhoudingen

De afgelopen weken zijn in totaal tien verdachten aangehouden. Drie van hen, 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten. Zij zijn op maandag 17 oktober aangehouden en voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en zitten nog vast. Tot donderdag 3 november hebben zij in beperking gezeten. De andere acht verdachten hebben vermoedelijk een rol gespeeld bij de uitvoering. Zij zorgden bijvoorbeeld voor het transport, opslag en/of contact met afnemers.

Levensgevaarlijke opslag

In juni is een actiedag geweest waarbij op meerdere locaties in Nederland en Duitsland doorzoekingen zijn gedaan. In Nederland ging het om zeven woningen en vijf bedrijfslocaties. In Duitsland zijn in totaal zeven opslagplaatsen met illegaal vuurwerk ontdekt. Het vuurwerk lag opgeslagen in leegstaande bunkers , boerenschuren , bedrijfslocaties en containers. Deze opslagplaatsen voldeden in geen enkel geval aan de strenge veiligheidseisen. In totaal is 350.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk, met een handelswaarde van enkele miljoenen euro’s, aangetroffen en in beslag genomen. Ook is handelscash aangetroffen en in beslag genomen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna vernietigd worden. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Explosieven

Vuurwerkexpert Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid : “Dit gaat allang niet meer over onschuldig vuurwerk, soms zijn het regelrechte explosieven. We zien steeds vaker dat zwaar vuurwerk wordt gebruikt als explosief tijdens ongeregeldheden, maar ook bij plofkraken of als chantage- en vergeldingsmiddel bij conflicten in de georganiseerde misdaad. Handelaren, afnemers en transporteurs nemen het niet zo nauw met hun eigen veiligheid en die van anderen. Ze nemen enorme risico’s bij het vervoer en het opslaan in garageboxen, schuurtjes en woonhuizen. Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade.”

Waar kunt u op letten?

Als een huurder van een particuliere opslagruimte of garagebox de sloten vervangt of als er sprake is van nachtelijk uitladen van voertuigen, kan dat een signaal zijn dat er iets niet in de haak is.

Heeft u een vermoeden en/of kennis van bezit of handel in illegale vuurwerk? Kijk niet weg! Geef info door aan politie (0900-8844/ TSI) of meld misdaad anoniem.