UTRECHT - Maandagochtend 6 september hielden agenten een 44-jarige man uit Utrecht aan voor bedreiging met een vuurwapen. De man richtte met dit wapen vanuit een woning aan de Zevenwouden vanuit een raam op voorbijgangers. Uit onderzoek bleek later dat het ging om een drukveerwapen. Tevens is er in de woning nog een ander op een vuurwapen lijkend voorwerp in beslag genomen. Om de veiligheid van buurtbewoners te garanderen werd de melding serieus opgepakt.

De aard van de dreiging zorgde voor de aanwezigheid van verschillende politie-eenheden. Ook het arrestatieteam werd opgeroepen, maar de verdachte werd uiteindelijk zonder hun inzet gearresteerd. De verdachte zit momenteel nog vast voor verder verhoor.

Onnodige dreiging
Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met personen die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in snel moet beslissen of hij of zij moet ingrijpen of niet.

Koop geen nepwapens
In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Jongeren en volwassenen zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseft men niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. De politie waarschuwt dan ook; schaf nepwapens niet aan en loop er al helemaal niet mee over straat.

De enige uitzonderingen die gelden op het bij je dragen van een nep vuurwapen buitenshuis zijn:
- Een goedgekeurd CE – keurmerk speelgoedwapen geschikt voor kinderen onder de 14 jaar
- Een balletjespistool die je bij een vereniging gebruikt. Je moet dan wel minimaal 18 jaar zijn, je wapen afgedekt vervoeren, je lidmaatschap van een airsoftvereniging kunnen aantonen en de wetgeving kennen.

Gevolgen
Rondlopen met een nepvuurwapen is een misdrijf en de straffen kunnen oplopen tot negen maanden cel of een geldboete tot ruim 20.000 euro.