AMERSFOORT -

Donderdag 10 november 2022 vond er een grootschalige ondermijningscontrole plaats in Amersfoort. Douane, Belastingdienst en politie hielden daarbij personen aan en namen voertuigen in beslag. Ook zijn er verboden wapens in beslag genomen.

Vier personen werden aangehouden voor het rijden onder invloed of het rijden met een ongeldig rijbewijs. Ook werd een gesignaleerd persoon aangehouden voor een openstaande gevangenisstraf. Daarnaast zijn er twee verboden messen, twee verboden wapenstokken en een kleine hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen. Door de Belastingdienst is er anderhalf miljoen euro aan belastingschulden gesignaleerd. Hiervan is ongeveer 40.000 euro direct geïnd. Ook zijn er door de Belastingdienst 15 auto’s in beslag genomen vanwege openstaande schulden. Door de uitgevoerde controles is de informatiepositie van de politie op signalen van ondermijnende criminaliteit versterkt.

De overheid houdt regelmatig controles met als doel het ondermijnende karakter van zware criminaliteit aan te pakken. Hierbij kan worden gedacht aan het afpakken van crimineel vermogen, het in beslag nemen van voertuigen, het in beslag nemen van wapens, maar ook uitkerings- en belastingfraude. Op industrieterrein De Brand in Amersfoort werden veel voertuigen en hun inzittenden gecontroleerd. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van vaste en mobiele ANPR-camera’s en een drugshond van de Douane. Met behulp van motorrijders van de politie werden de voertuigen naar de controlelocatie geleid. Daarnaast reden in- en rond de stad opvallende en onopvallende voertuigen rond die letten op ondermijnende signalen.