UTRECHT - Op twee plekken in de stad heeft de politie op 17 april verkeerscontroles uitgevoerd samen met de Gemeente Utrecht, Belastingdienst en Douane. Er werden in totaal zeven aanhoudingen verricht en 39 bekeuringen gegeven. De controle is gehouden in de Week tegen de ondermijnende criminaliteit, waarbij verschillende veiligheidspartners aandacht vragen voor de aanpak van ondermijning en het belang ervan.

De acties in de Hengeveldstraat en aan de Herculeslaan hadden niet alleen als doel de verkeerveiligheid te verhogen maar brachten ook misdrijven aan het licht. Voertuigen werden staande gehouden en gecontroleerd op verkeersveiligheid. Er werd ook gekeken naar openstaande boetes, belasting- en accijnsovertredingen. De instanties controleerden ook op misdrijven, want criminelen in de georganiseerde misdaad hebben vervoer nodig om verboden zaken zoals wapens, explosieven, drugs en contant, fout geld te vervoeren. Deze controle hoort bij een bredere Utrechtse aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijning gebruiken criminelen legale bedrijven, diensten en vervoer voor hun illegale activiteiten, vaak de handel in harddrugs.

De aanhoudingen werden gedaan vanwege rijden onder invloed van drugs, het vervoeren van drugs en het in bezit hebben van een wapen. De bekeuringen werden uitgeschreven voor onder andere het vasthouden van een mobiele telefoon, verlichting niet op orde en rijden door rood licht. Ook kwam er voor ruim 700.000 euro belastingschuld aan het licht en is er 44.000 euro geïnd door de Belastingdienst.

Ondermijnende criminaliteit gaat samen met intimidatie en geweld, en ontwricht onze stad. Gemeente, OM, politie en partners treden samen op tegen ondermijning door grenzen te stellen én perspectief te bieden. We gebruiken en combineren onze verschillende taken en mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken. We houden bijvoorbeeld verdachten van criminaliteit aan en leggen straffen op, sluiten bedrijven en woningen die criminelen gebruiken voor drugshandel, helpen ondernemers en bewoners hun weerbaarheid te vergroten, en voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of er verder in doorgroeien. Zo houden we Utrecht samen veilig.De gemeente, politie en andere veiligheidspartners houden regelmatig controles naar aanleiding van signalen en meldingen uit de omgeving. Maak altijd melding van een verdachte situatie of bij een vermoeden van illegale activiteiten. Bel hiervoor de gemeente via 14030, bij gevaar bel de politie via 0900-8844 of bij spoed 112 of meld anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl.