UTRECHT - Een beginnend bestuurder van 19 jaar hoorde vandaag van de kantonrechter in Utrecht dat hij de vier maanden voor straf niet meer mag rijden. De jongeman uit de gemeente Lopik kreeg daarnaast voor drie forse snelheidsovertredingen 4000 euro aan geldboetes en acht maanden voorwaardelijke rijontzegging opgelegd.

Aanpak verkeersveelplegers

Het rijgedrag van de jongeman kwam snel na het behalen van zijn rijbewijs in maart 2022 in beeld bij de politie. Dit gebeurde op basis van geconstateerde overtredingen en op basis van meldingen van burgers. Op het kenteken van dit voertuig werden in anderhalf jaar 53 overtredingen geconstateerd. Het Team Bijzondere Verkeerstaken van Team infra Midden Nederland meldde hem in oktober 2022 aan voor de aanpak verkeersveelplegers bij parket CVOM. De politie plaatste op last van de officier van justitie begin dit jaar een baken onder de auto waar hij vaak in reed. Zo kon de politie de man in het verkeer volgen als hij gebruik maakte van de auto.

Verkeersgevaarlijk gedag

De drie feiten waarvoor de jongeman vandaag moest voorkomen betreffen forse snelheidsovertredingen. Hij reed vorige zomer in de Koning Willem-Alexandertunnel (op de A2 bij Maastricht) 68 kilometer te hard. In november werd een snelheid van 181 kilometer per uur op de A27 bij Nieuwegein geconstateerd, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. In januari van dit jaar overschreed hij binnen de bebouwde kom van IJsselstein de snelheid van 50 km met 76 km. De politie vermoedde dat de jongeman deelnam aan een straatrace en gaf het verkeersgevaarlijke gedrag door aan het CBR voor een educatieve maatregel. Sindsdien is zijn rijbewijs ingevorderd. De auto waar hij in reed werd aan een geluidsmeting onderworpen. De auto bleek fors meer geluid te produceren dan toegestaan, namelijk 111 decibel in plaats van 85 decibel. De auto werd in beslag genomen.

Stok achter de deur

De beginnend bestuurder werd na zijn na zijn laatste staandehouding meegenomen naar het bureau. Zelf verklaarde hij bij de politie van doorrijden te houden en vond zijn rijgedrag niet passen onder de noemer verkeersveelpleger. Op zitting maakte de officier van justitie duidelijk dat dat door het OM anders wordt gezien. De kantonrechter legde de jongeman ook nog acht maanden voorwaardelijke rijontzegging als stok achter de deur om zich aan de verkeersregels te houden. Hij moet ook nog aan een (verplichte) educatieve maatregel gedrag van het CBR deelnemen.