VEENENDAAL - Een 26-jarige man uit Veenendaal maakte zich in 2019 in 6 dagen tijd schuldig aan 12 strafbare feiten, waaronder vernieling van een kerk en een moskee en mishandeling van agenten. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 31 dagen voorwaardelijk. Daarnaast vindt de rechtbank het belangrijk dat de man hulp krijgt en onder toezicht komt te staan.

Agenten mishandeld
Op 15 juli 2019 bracht de man beschadigingen aan bij de moskee in Veenendaal. Diezelfde dag vernielde hij ook meerdere ruiten van een bedrijf in zijn woonplaats. Een dag later beschadigde hij de algemene ruimte van zijn appartementencomplex. Daarna is de man aangehouden. Op 17 juli vernielde hij een politiecel en weer een dag later heeft hij een ruit van een kerk in Veenendaal vernield. Een maand later gaat het weer mis als hij op 9 augustus een woning van zijn benedenbuurman beschadigt. De man wordt opnieuw aangehouden. Op het politiebureau beschadigt hij wederom een cel, beledigt en bedreigt hij politieagenten en mishandelt twee van hen. Zo trapte hij meerdere keren tegen het scheenbeen van één van de agenten. Ook in het cellencomplex van de politie in Houten weet de man zich niet rustig te houden en vernielt hij de cel waarin hij op dat moment verbleef.

Hulp en begeleiding belangrijker dan celstraf
Hoewel het dossier geen rapport van een psycholoog of psychiater bevat, zijn er voldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat de man lijdt aan een stoornis. Dit speelde ook tijdens de bewuste dagen in juli en augustus. De rechtbank is het met de officier van justitie en de advocaat van de man eens dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat betekent niet dat hij niet strafbaar is of dat er geen straf moet volgen. De man heeft 29 dagen in voorlopige hechtenis gezeten. Die straf legt de rechtbank hem ook op, plus een gevangenisstraf van 31 dagen voorwaardelijk. De rechtbank vindt het belangrijk dat de man hulp krijgt en zijn leven betert. Daar is hij inmiddels mee begonnen. Zo staat hij onder behandeling van een GGZ-instelling en krijgt hij op diverse vlakken begeleiding. Dit moet de man voortzetten.