UTRECHT - Tijdens de jaarwisseling hebben in de gemeente Utrecht verschillende incidenten plaatsgevonden. Het waren er over het algemeen minder dan eerdere jaren.


Het was de tweede jaarwisseling op rij met een ander karakter. Door het coronavirus konden Utrechters alleen in kleiner verband bij elkaar komen. Er was een landelijk vuurwerkverbod van kracht om de druk op de zorg beheersbaar te houden. Burgemeester Dijksma: ‘Het aantal incidenten in de stad ligt lager dan eerdere jaren. Tegelijkertijd vind ik het niet normaal dat er (auto)branden worden gesticht en er sprake is van agressie en geweld in de richting van hulpverleners. Dit is 365 dagen per jaar onacceptabel, dus ook tijdens de jaarwisseling.’

Incidenten
De politie verrichtte 12 aanhoudingen tijdens de jaarwisseling. Er werden 14 autobranden geregistreerd in diverse wijken. Op verschillende momenten werden politieagenten bekogeld met (zwaar) vuurwerk en ook ambulancepersoneel en jongerenwerkers kregen te maken met agressie. In Geuzenwijk moest de ME worden ingezet om de rust in de wijk te herstellen. In die wijk raakte eerder een woning beschadigd, vermoedelijk door zwaar vuurwerk. In Overvecht ging de meidenhuiskamer van Jongerenwerk Utrecht, een samenwerking met jongerencultuurhuis BOKS, in vlammen op.

Vuurwerk
Ondanks het vuurwerkverbod was er vuurwerk hoorbaar en zichtbaar. Ook waren veel incidenten gerelateerd aan (zwaar) vuurwerk.

Inzet hulpdiensten en vrijwilligers
Tijdens de jaarwisseling waren veel politieagenten, boa’s, brandweermensen en andere nood- en hulpdiensten actief om de stad veilig te houden. Ook waren ongeveer 250 vrijwilligers actief in verschillende wijken om de rust te bewaren. Burgemeester Dijksma bracht in de middag een bezoek aan Stichting Krachtwijken in Overvecht en was bij de briefing van een deel van de vrijwillige ‘stadsmakers’. In de nacht ging ze langs bij de boa’s en politie. Burgemeester Dijksma: ‘Ik ben alle mensen die afgelopen nacht in touw waren, beroepsmatig of vrijwillig, ongelofelijk dankbaar. Samen houden we de stad heel. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij het harde werk van al deze mensen is dat de jaarwisseling met minder incidenten is verlopen dan eerdere jaren.’