AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijftien maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen een 17-jarige Amersfoorter voor zijn betrokkenheid bij de dood van zijn neef. De toen 15-jarige jongen kwam op 28 april 2021 om het leven als gevolg van vuurwapengeweld in het huis van zijn familie in Amersfoort. De officier van justitie verwijt de 17-jarige verdachte zijn neef te hebben neergeschoten, maar acht niet bewezen dat hij dit met opzet heeft gedaan. Wel vindt de officer bewezen dat er sprake is van dood door schuld. Ook de 52-jarige moeder van de verdachte, de tante van het slachtoffer, stond vandaag in deze zaak terecht.


Op 28 april 2021 wordt het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis in Amersfoort gebracht. Hij is onwel geworden in de woning van zijn familieleden waar hij op bezoek is en heeft hevige buikpijn. Het is de hulpververleners dan niet duidelijk dat de jongen geraakt is door een kogel. Doordat hij geraakt is in een plooi tussen zijn bil en been is er weinig tot geen extern bloedverlies. De jongen is niet meer aanspreekbaar. Hij overlijdt enige tijd na aankomst in het ziekenhuis. Pas enkele dagen na het overlijden blijkt uit nadere bestudering van scans dat er in het lichaam een langwerpige schacht aanwezig is die vermoedelijk ontstaan is door inwerking van een voorwerp. Nadat besloten is tot opgraving van het lichaam, wordt uit onderzoek duidelijk dat de schade ontstaan is door een kogel die dan nog in het lichaam van de jongen zit. Hij blijkt als gevolg van interne bloedingen te zijn overleden.

Geen bewijs voor opzet

Als de 17-jarige verdachte wordt geconfronteerd met de doodsoorzaak, geeft hij toe dat er in zijn slaapkamer een schot is gelost en dat zijn neef is geraakt. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar alle omstandigheden. Hieruit is niet gebleken dat de verdachte zijn neef bewust heeft beschoten. Zo is er bijvoorbeeld geen motief gebleken voor moord of doodslag. De jongens waren behalve neven ook vrienden.

Het Openbaar Ministerie acht het op grond van het onderzoek bewijsbaar dat de verdachte het slachtoffer per ongeluk heeft gedood door op hem te richten met een vuurwapen en de trekker over te halen, zonder te hebben gecontroleerd of er kogels in het wapen zaten. Daar komt uit voort dat er geen sprake is van moord of doodslag, maar van dood door schuld. Daarbij is er in de visie van de officier van justitie sprake van roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld. Ook het feit dat de verdachte niet aan de gealarmeerde hulpverleners heeft verteld dat er sprake was van een schotwond, maakt dat hem dood door schuld verweten wordt. Het slachtoffer heeft niet de behandeling gekregen die passend was voor zijn verborgen verwondingen. Zo heeft hij, omdat er gedacht werd aan een longembolie, bloedverdunners toegediend gekregen. Het is aannemelijk dat daardoor de interne bloedingen verergerd zijn.

De verdachte is ook vervolgd voor verboden wapenbezit en voor diefstal. Dit laatste omdat hij na het incident de telefoon van zijn neef verborgen heeft gehouden en niet ter beschikking heeft gesteld aan de politie of de nabestaanden.

Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met alle omstandigheden, waaronder de jonge leeftijd van de verdachte en het feit dat hij de rest van zijn leven door zal moeten met het besef dat zijn neef door zijn toedoen is overleden.

De zaak tegen de 17-jarige verdachte is vanwege zijn leeftijd vandaag achter gesloten deuren behandeld. Om die reden is het Openbaar Ministerie terughoudend met het verstrekken van verdere informatie.

Vervolging tante

Ook de tante van het slachtoffer, de moeder van de 17-jarige verdachte, stond vandaag op zitting. Het slachtoffer verbleef in haar woning toen hij werd neergeschoten. De tante heeft volgens het Openbaar Ministerie geweten dat de jongen geraakt was door een kogel. Ook zij heeft dit echter niet aan de hulpdiensten verteld. Hierdoor hebben hulpverleners het slachtoffer niet de juiste hulp kunnen bieden. De 52-jarige vrouw is vervolgd voor dood door schuld en het in hulpeloze toestand brengen of achterlaten van haar neefje.

Bij het bepalen van de strafeis is in strafverzwarende zin meegewogen dat de vrouw door – ook na het overlijden van haar neef – geen openheid te geven over de doodsoorzaak het leed van de nabestaanden alleen maar heeft vergroot. Tegen haar is zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Ook is er een contact- en locatieverbod met betrekking tot de nabestaanden geëist voor de duur van vijf jaar.

Vervolging tweede neef

Tenslotte wordt ook de oudere broer van de 17-jarige verdachte vervolgd. Zijn zaak wordt morgen behandeld. Deze 22-jarige Amersfoorter wordt verdacht van het bezit van het betreffende vuurwapen en van de diefstal van de telefoon van het slachtoffer. Ook wordt hij vervolgd voor het bezit van drugs en voorbereidingshandelingen voor het handelen in drugs. Dit naar aanleiding van aangetroffen drugs en drugs gerelateerde voorwerpen tijdens een huiszoeking.

De rechtbank doet op 26 april uitspraak.