ZEIST - Een 30-jarige man uit Zeist is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand én een taakstraf van 180 uur. De man randde in zijn kapsalon in Leusden twee vrouwen aan: een stagiaire én een klant. De kapper moet ook een schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers.Aanrandingen

De aanrandingen in de kapsalon vonden plaats in juni en oktober vorig jaar. Bij de eerste keer, in juni, was sprake van een klant. Vier maanden later randt de man een 18-jarige vrouw aan die op dat moment stage bij hem loopt. Na die aanranding neemt de stagiaire direct contact op met haar moeder. Via WhatsApp-berichtjes vertelt ze wat er is gebeurd. De inhoud van die berichtjes komen qua tijd, plaats en wat betreft de feitelijke gang van zaken op belangrijke punten overeen met wat de vrouw bij de politie verklaarde. Daarnaast leest de rechtbank in de berichten paniek, verbazing en verbijstering. Ook het andere slachtoffer, de klant, zoekt direct na de aanranding contact met iemand. Ze vertelt aan een vriendin wat er is gebeurd en is daarbij erg emotioneel. Ook deze verklaringen komen overeen met de aangifte van het slachtoffer. Volgens de rechtbank zijn de aangiften van beide vrouwen geloofwaardig en vinden die voldoende steun in de verklaringen van de moeder en vriendin. Zo verklaren zij ook over de emotionele toestand waarin de slachtoffers verkeerden toen ze contact opnamen. De kapper heeft in beide gevallen toegegeven dat er fysiek contact is geweest tussen hem en de vrouwen.


Straf

De rechtbank veroordeelt de kapper tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren, moet hij zich laten behandelen én moet hij de vrouwen een schadevergoeding betalen. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De advocaat van de kapper vroeg de rechtbank bij de strafoplegging rekening te houden met de manier waarop zijn cliënt op social media al in een vroeg stadium werd neergezet als dader. De rechtbank zegt hierover in het vonnis dat de man door derden is neergezet als dader vóórdat hij was veroordeeld en noemt dit kwalijk en verwerpelijk. Toch ziet de rechtbank geen reden om dit mee te nemen in de hoogte van de straf. De man heeft een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van beide vrouwen en hen mogelijk levenslange emotionele schade toegebracht.