MONTFOORT - Een 29-jarige man uit IJsselstein is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor een gewapende overval op een juwelier in Montfoort. Samen met twee onbekend gebleven mededaders pleegde hij de overval in mei 2013. De man kon worden aangehouden na een DNA-match in oktober 2019.


Gewelddadige overval
De man was 21 jaar toen hij de overval op klaarlichte dag pleegde. Er was sprake van een weloverwogen actie, waarbij de overvallers gebruik maakten van een vuurwapen en donkere, gedeeltelijk vermommende kleding droegen. In de winkel sloegen ze op ruwe wijze de vitrinekasten kapot, werd de juwelier bedreigd en kreeg hij in ieder geval één flinke klap met een wapen, waardoor hij ernstig letsel op liep. De verdachte bekent dat hij betrokken was bij de overval, maar ontkent dat hij geweld heeft gebruikt. De rechtbank oordeelt dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de drie mannen. Het gebruikte geweld wordt hem daarmee ook aangerekend.

DNA-match
Na de overval in 2013 is het justitie niet gelukt om iemand te vervolgen, totdat er in 2019 een DNA-match volgt. De 29-jarige man moet zijn DNA afstaan vanwege een andere veroordeling. Zijn DNA komt overeen met het DNA dat is aangetroffen op een vitrine.

Gevangenisstraf
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 5 jaar geëist. Bij het bepalen van de straf kijkt de rechtbank naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Het landelijke uitgangspunt voor een overval is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar. De rechtbank weegt mee dat er ernstig geweld is gebruikt en er grote schade is aangericht in de winkel. Voor het slachtoffer is het extra belastend geweest dat de behandeling van de zaak zo lang op zich heeft laten wachten. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar.