UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een 20-jarige man uit Utrecht voor de rechter gebracht. Hij werd verdacht van opruiing en van het bedreigen van de parlementariërs Wilders en Baudet.

Op 18 november 2023 vond in Utrecht een demonstratie plaats. Tijdens deze demonstratie is waargenomen dat de verdachte door een megafoon drie keer achter elkaar ‘Wilders moet dood en Baudet moet kapot’ heeft geroepen. De verdachte is hiervoor vervolgd, waarbij het Openbaar Ministerie bedreiging en opruiing ten laste heeft gelegd.

De officier van justitie rekende het de verdachte aan dat hij de uitlatingen deed met betrekking tot politici en bovendien tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingenz. Beide politici hadden tijdens de campagne al te maken met bedreigingen en incidenten, zo wist ook de verdachte. “In een democratie moeten politici gewoon hun werk kunnen doen en zich daarbij vrij kunnen uiten, zonder angst en beletsels in het kader van hun veiligheid”, aldus de officier van justitie. “Als je het ergens niet mee eens bent, zoals bijvoorbeeld met politici, kun je dit ook laten blijken. Maar hieraan zitten grenzen. En deze grenzen zijn in deze zaak overschreden.” De officier van justitie eiste een taakstraf van 140 uur en een week voorwaardelijke gevangenisstraf.

Direct uitspraak

De politierechter deed direct uitspraak. De verdachte werd veroordeeld voor bedreiging van beide politici en werd vrijgesproken van opruiing. De rechter legde de verdachte een taakstraf van 60 uur op.