UTRECHT - In Utrecht is de politie met een aantal partners een samenwerking gestart die zich richt op het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Deze nieuwe aanpak leidde tot twee aanhoudingen in de Utrechtse wijk Overvecht. In januari 2022 zal dit initiatief volledig operationeel zijn.

Vormen van ondermijnende criminaliteit zijn niet altijd zichtbaar. De politie werkt nauw samen met partners, zoals de gemeente en de belastingdienst, om zicht te krijgen op criminele activiteiten en die vervolgens ook aan te pakken. Binnen de stad Utrecht is daarom het ondermijningsteam opgestart, een nieuw actief rechercheteam. Samen met de ketenpartners wordt de ondermijnende criminaliteit aangepakt.

Onlangs heeft het ondermijningsteam in samenwerking met het basisteam Utrecht Noord een eerste interventie gepleegd in de Utrechtse wijk Overvecht. Vanuit de wijk kwamen meerdere klachten rondom een garagebox. Deze werd door verschillende personen gebruikt. Na onderzoek kon het team twee aanhoudingen verrichten. In de garagebox werd zwaar illegaal vuurwerk, een nepvuurwapen en een ruime hoeveelheid softdrugs aangetroffen.

Wat is ondermijning?
Als we het over ondermijning hebben, dan bedoelen we de schadelijke gevolgen van zware, georganiseerde misdaad. Gevolgen die ontstaan doordat onderwereld en bovenwereld niet meer duidelijk gescheiden werelden zijn, maar vermengd raken. Want om hun illegale activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van de diensten van burgers en bedrijven uit de bovenwereld.

Melden
Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers. Heeft u vermoedens dat iets niet klopt bij u in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld dit dan bij de politie via 0900 - 8844 of het Team Criminele Inlichtingen 088-661 77 34. Liever anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000. Bij spoed belt u 112.