STICHTSE VECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tegen een 55-jarige man uit Stichtse Vecht acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor mensenhandel. De man dacht in januari van dit jaar online contact te hebben met een 16-jarige jongen. In werkelijkheid chatte hij met een zogenaamd lokprofiel, beheerd door de politie.

De verdachte legde zelf contact met het lokprofiel dat - met toestemming van het Openbaar Ministerie - door de politie aangemaakt was op een chatplatvorm voor (homoseksuele) mannen. Tijdens het contact bood de verdachte een prostitutiewerkplek in zijn woning aan en zegde aan “de minderjarige jongen” toe klanten voor hem te regelen. Daarbij zouden naar het voorstel van de verdachte de helft van de verdiensten aan hem afgedragen worden.

Digitaal onderzoek leidde al snel naar de identiteit van de verdachte. Een dag na het online contact doorzocht de politie zijn woning en werden zijn computer en telefoons in beslag genomen.

Het is een feit van algemene bekendheid dat prostitutiewerk door minderjarigen, zeker op de lange termijn, grote schadelijke gevolgen heeft. Het faciliteren van dergelijke prostitutie wordt gezien als een vorm van mensenhandel en is dan ook strafbaar gesteld. Of de minderjarige wel of niet instemt met de betaalde seks doet daarbij niet ter zake. Uit het onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte voornemens was om iemand die zich duidelijk voordeed als een 16-jarige jongen, tegen betaling seks te laten hebben met klanten. De man wilde dit faciliteren en hij wilde er zelf aan verdienen. De verdachte is daarom voorbereiding mensenhandel ten laste gelegd. Dat er in werkelijkheid geen 16-jarige jongen achter het account schuilging, doet in de visie van het Openbaar Ministerie niet af aan de strafbaarheid van de voorbereidingshandelingen. De politie en het Openbaar Ministerie verwachten met de inzet van een lokprofiel in de toekomst meer aanhoudingen te kunnen verrichten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.