EDE/UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar tegen een 24-jarige verdachte uit Utrechtse Heuvelrug, voor zeer gevaarlijk rijgedrag onder invloed van alcohol, met meerdere zwaargewonden en een dode tot gevolg.


In een flauwe bocht van de Lunterseweg in het buitengebied van Ede raakt augustus vorig jaar even na middernacht de auto van de 24-jarige verdachte op de verkeerde weghelft. Hij botst frontaal op een tegenligger, op het voertuig van een 45-jarige man uit Ede.

De bestuurder van de auto die op de verkeerde weghelft belandt, rijdt volgens analyses te hard: na een rotonde (400 meter voor de plek van het ongeluk) accelereert hij naar boven de 120 kilometer per uur, daar waar 80 is toegestaan en 50 wordt geadviseerd.

De verdachte raakt bij de frontale botsing zelf niet noemenswaardig gewond, maar drie andere inzittenden, jonge vrouwen van op dat moment 17, 18 en 22 jaar, wel. Zij lopen onder meer een gebroken rug, een gebroken nek en gebroken rug- en nekwervels op.

De Edenaar in de tegemoetkomende auto komt bij de botsing om het leven.

Daarbovenop blijkt de 24-jarige man, die vandaag in de rechtbank in Arnhem terecht stond, te hebben gedronken: meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid. Het is niet de eerste keer dat hij met drank op achter het stuur kruipt.

“Eén persoon is uit het leven gerukt en drie jonge vrouwen raakten zwaargewond en dat allemaal terwijl de verdachte wist dat hij niet met alcohol op moest rijden”, aldus de officier van justitie “Daar was hij nota bene ondanks zijn jonge leeftijd al eerder voor gepakt.”

De officier verwijst naar de maatregel die hij destijds kreeg, die onder meer bestond uit het volgen van de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer), een cursus over alcohol en verkeer. “Die krijg je echt niet zo maar, en de verdachte heeft daar niks van geleerd. Ik vind dat deze omstandigheid het verschil maakt waarom er deze keer niet kan worden volstaan met een werkstraf.”

Naast de gevangenisstraf eist de officier van justitie een rij-ontzegging van 4 jaren.