UTRECHT - Politieagenten die donderdagavond 17 maart in actie moesten komen bij een situatie van huiselijk geweld in Kanaleneiland, kregen zelf te maken met geweld. Een 31-jarige Utrechter werd uiteindelijk daarbij aangehouden, toen hij een van de agenten sloeg.

Rond 21:00 uur kreeg de politie een melding van huiselijk geweld. Ter plaatse spraken agenten met een slachtoffer die aangaf dat zij was mishandeld door haar ex-partner. Terwijl agenten zich over haar ontfermden, kwam er een man aangelopen die zich direct agressief opstelde tegen de agenten. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de man fysiek geweld gebruikte tegen een van de agenten. Hij werd daarop aangehouden, verzette zich tegen zijn aanhouding waardoor agenten genoodzaakt waren om zelf ook geweld te gebruiken. De 31-jarige verdachte werd daarbij gepeperd voor hij onder controle kon worden gebracht. Na de aanhouding is van de man een bloedproef afgenomen om vast te stellen of er sprake is geweest van alcohol en/of verdovende middelen. De man is daarna ingesloten voor nader verhoor. Deze man blijkt niet de ex-partner van het slachtoffer te zijn. De betrokken agent deed aangifte tegen de man uit Utrecht.

Geweld tegen politie
De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen.