UTRECHT - Het aantal ongelukken in het Utrechtse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 8.637 keer mis op wegen in de provincie Utrecht, een stijging van 5% ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename is minder sterk dan landelijk gemiddeld (+6,8%), al zijn er wel grote lokale verschillen binnen de provincie. In Baarn ging het bijvoorbeeld zelfs om een stijging van 33,6%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.


Utrecht is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. De sterkste stijging vond plaats in Zeeland (+10,9%), gevolgd door Noord-Brabant (+10,4%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Sterkste stijging in Baarn

Het aantal verkeersongevallen is binnen Utrecht het sterkst toegenomen in de gemeente Baarn. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 155 keer mis op de weg, een stijging van 33,6% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Soest (+26,9%), Vijfheerenlanden (+17,3%) en in Woudenberg (+14%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

Niet overal was het kommer en kwel. In twaalf gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Bunschoten ging het zelfs om een daling van 17,6%.

Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens in de provincie gaat het zo vaak mis op de weg als in de gemeente Utrecht. In het laatst gemeten jaar werden er in de Domstad 2.876 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor een derde van alle ongelukken in de hele provincie. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

  1. Utrecht: 2.876 verkeersongevallen

  2. Amersfoort: 956 verkeersongevallen

  3. Vijfheerenlanden: 590 verkeersongevallen

  4. Stichtse Vecht: 487 verkeersongevallen

  5. Nieuwegein: 430 verkeersongevallen

In Renswoude lijken de wegen vooralsnog het veiligst: hier werden in één jaar tijd ‘slechts’ 22 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe