OSS - Een 30-jarige man uit Utrecht is op maandag 2 november in zijn woonplaats aangehouden door de politie. Hij zou op 29 september in Oss een bezoek hebben gebracht aan een woning en de bewoner ernstig bedreigd hebben. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant loopt er een onderzoek naar de zaak.


De bewoner zou volgens de verdachte contact hebben gelegd met een minderjarig meisje. Onder bedreiging heeft de man dit vervolgens bekend, terwijl hij door de verdachte werd gefilmd. Vervolgens ging de verdachte ervandoor.

Instagram
Het filmpje verscheen vervolgens op social media. Onder meer aan de hand van camerabeelden uit de omgeving en onderzoek naar een Instagram-account, waarop het filmpje te zien was, kwam de politie uit bij de man uit Utrecht. De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte zich vaker bezighoudt met dit soort praktijken en doet daar verder onderzoek naar.

Geen aanwijzingen
Na zijn aanhouding is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man is onder voorwaarden geschorst, waaronder de bijzondere voorwaarde dat hij zich niet schuldig mag maken aan soortgelijke strafbare feiten. Het onderzoek naar de zaak loopt nog. De politie heeft ook onderzoek gedaan naar het slachtoffer. Daaruit zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat hij contact legde met een minderjarige.

Onacceptabel
De afgelopen weken zijn zogenoemde ‘pedojagers’ veel in het nieuws. Er zijn meer voorbeelden waar vermeende daders aan de digitale schandpaal worden genageld, maar ook voorbeelden waar er sprake is van vernielingen, beroving en mishandeling. Het plegen van strafbare feiten accepteren we nooit. Mensen mogen niet voor eigen rechter spelen. Wanneer daarbij strafbare feiten worden gepleegd, zal de politie dit altijd onderzoeken.

Wat doe je bij vermoedens?
Meld je bij de politie als je een vermoeden hebt dat iemand zich schuldig maakt aan misbruik van kinderen. De politie onderzoekt die vermoedens en grijpt direct in als dat nodig is. Als er volgens het OM voldoende bewijs is, kan het OM diegene voor de rechter brengen.