BUNSCHOTEN - De PIJ-maatregel, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor de nu 22-jarige man uit Den Bosch die in 2017 Savannah Dekker uit Bunschoten doodde is met 18 maanden verlengd. De rechtbank Midden-Nederland vindt dat er over anderhalf jaar een toetsingsmoment moet komen om te oordelen of de (nieuwe) behandeling vooruitgang boekt.


PIJ-maatregel

De man doodde in 2017 Savannah, zij werd na enkele dagen gevonden in een sloot in haar woonplaats Bunschoten. Op dat moment was de man minderjarig. De rechtbank veroordeelde hem destijds tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en legde de PIJ-maatregel op (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen). De behandeling in de inrichting startte vier jaar geleden. In elk geval om de twee jaar moet de rechtbank beslissen of voorzetting van de behandeling noodzakelijk is. Zo oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in 2021 dat de behandeling nog onvoldoende vooruitgang boekte bij de man.


Hoge kans op herhaling

Als de officier van justitie een PIJ-maatregel na twee jaar wil verlengen moet dit worden voorgelegd aan de rechtbank. De rechtbank laat zich door deskundigen én de behandelinrichting informeren over de stand van zaken met betrekking tot het verloop van de behandeling. In de zaak van de man die Savannah doodde zegt de inrichting dat de man in de afgelopen jaren op enkele vlakken een voorzichtig positieve ontwikkeling laat zien. Maar ook dat het zetten van behandelstappen erg veel tijd in beslag neemt en dat het recidiverisico nog altijd hoog is. Er moet nog veel gebeuren voordat deze man geen bedreiging meer vormt voor de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van de maatschappij.


Evaluatie nieuwe behandeling

De rechtbank is met de inrichting van oordeel dat op basis van de nieuwe diagnose de huidige behandeling moet worden aangepast. Om de effecten hiervan te evalueren moet er een toetsingsmoment komen. De rechtbank vindt dat dit eerder moet dan na de gebruikelijke 2 jaar. Daarom wordt de PIJ-maatregel met 18 maanden verlengd. Zo vindt er dus na anderhalf jaar een evaluatie plaats. De rechtbank merkt daarbij op dat de man, op grond van de huidige rapportage en adviezen van deskundigen, dan waarschijnlijk nog niet uitbehandeld is. Ook spreekt de rechtbank de hoop uit dat de man zich volledig zal inzetten en dat hij (blijft) deelnemen aan de behandelingen.

Een PIJ-maatregel kan maximaal 7 jaar duren. Daarna kan deze maatregel worden omgezet in tbs.