ZEIST - Woensdag 23 januari heeft de politie een hennepkwekerij ontmanteld in een woning aan de Couwenhoven in Zeist. De politie kwam de kwekerij een week eerder op het spoor dankzij het winterse weer.


Sneeuw

Tijdens een surveillance op dinsdag 16 januari reden de agenten door de Couwenhoven in Zeist. De sneeuwbuien van de dag ervoor zorgde voor een winters schouwspel in de straat. Plots viel het de agenten op dat er op één dak geen sneeuw lag, terwijl er op de rest van de woningen wel sneeuw lag. De agenten wisten dat voor de productie van hennep veel warmte nodig is, en op een warm dak sneeuw niet blijft liggen. Daarop besloten zij onderzoek te doen naar de woning en de bewoners.

Onderzoek

Om een warmtebeeld te maken van het pand, werd de politiehelikopter ingevlogen. Uit het onderzoek kwamen voor de politie voldoende aanwijzingen naar voren om de woning binnen te treden op dinsdag 23 januari. In de woning troffen zij meerdere ruimtes aan die vol stonden met materialen die gebruikt worden om hennep te vervaardigen. Ook troffen ze naar schatting ruim 500 hennepplanten aan, meerdere materialen om hennepolie te vervaardigen en veel contant geld. De 48-jarige bewoner is aangehouden.

Gevaarlijke situatie door aftap stroom

In de woning werd illegaal stroom afgetapt, wat potentieel gevaarlijke situaties met zich meebrengt. Het kan leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, wat ernstige gevolgen kan hebben zoals kortsluiting en brandgevaar.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

Ruikt u henneplucht of denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties! Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur;
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting;
  • Constant zoemend of ronkend geluid;
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan;
  • Geen sneeuw op het dak terwijl bij andere woningen er wel sneeuw op ligt

Prioriteit

Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).