UTRECHT - In een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrift heeft het Landelijk Parket vandaag voor de rechtbank Rotterdam 120 uur taakstraf (en voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand) geëist tegen een 32-jarige vrouw uit Utrecht. Ze heeft volgens het OM onjuiste gegevens verstrekt bij de aanvraag voor een toeristenvisum voor haar Syrische ex-vriend, een vermeend invloedrijk lid van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra (JaN).


Verdenkingen

Het OM verdenkt de vrouw ervan dat zij valse geschriften zou hebben opgemaakt. Het gaat om een bewijs garantstelling voor een aanvraag toeristenvisum voor haar (inmiddels ex-)vriend, de destijds in Turkije verblijvende hoofdverdachte in een strafzaak waarin hij onder meer wordt vervolgd voor deelname aan JaN. Tevens gaat het om een bezwaarschrift tegen de afwijzing van de aanvraag van dat visum. Het OM meent daarnaast dat de vrouw gebruikmaakte van een vals diploma en vals paspoort, die als bijlagen dienden bij het bezwaarschrift en een daarbij behorende vragenlijst. De verdenkingen zijn gericht op de periode van maart tot juni 2014.

Valse naam, vals paspoort
Verdachte had van januari 2014 tot medio 2015 een liefdesrelatie met de Syriër. Eerst in Turkije, later in Nederland. Gelet op de informatie in het dossier gaat het OM ervan uit dat zij ook ten tijde van het plegen van de feiten op de dagvaarding op de hoogte was van zijn deelname aan de terroristische organisatie JaN.

Jabhat al-Nusra werd in respectievelijk 2013 en 2014 op de VN- en EU-sanctielijst geplaatst. Begin januari 2012 werd JaN in de media al omschreven als één van de meest invloedrijke jihadi-salafistische organisaties in Syrië. Het is haast onvoorstelbaar dat zij zich als journalist niet heeft verdiept in die organisatie, of verder heeft verdiept, zodra zij er achter kwam dat haar vriend daarbij aangesloten was, of minstens aangesloten was geweest.

Of zij wist dat hij bij het plegen van aanslagen betrokken was, is volgens het OM niet aangetoond.

Nadat de aanvraag van het visum onherroepelijk was afgewezen, is de terreurverdachte in juli 2014 direct op ‘eigen’ gelegenheid vanuit Turkije naar Nederland gevlucht. Daar vroeg hij asiel aan onder een andere, valse naam. Dat gebeurde wederom met gebruikmaking van een (ander) vals paspoort. Op die valse naam heeft hij met medeweten van zijn Nederlandse vriendin, een nieuw bestaan opgebouwd in Nederland. Zij hielp hem onder die naam met veel praktische zaken.

Potentiële gevaarzetting
“Het OM kan de gedachte dat er in deze zaak veel ophef is over een valsheid in geschrift-zaak op zichzelf bezien, volgen, maar de omstandigheden in deze zaak zijn uitzonderlijk”, aldus de officier van justitie op zitting vandaag.

Door de potentiële gevaarzetting van het handelen van de vrouw is ervoor gekozen deze zaak aan de rechter voor te leggen. Dat zij nog jarenlang dingen voor haar Syrische vriend regelde, wetende dat hij onder een valse naam in Nederland verbleef, heeft daarbij ook een rol gespeeld.

Uitspraak
De meervoudige kamer van de rechtbank doet uitspraak op 3 juni 2021.